eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Betiltotta az államtitkár a betegektől megkövetelt kórházi eszközlistát

Betiltotta az államtitkár a betegektől megkövetelt kórházi eszközlistát

Ötmilliárd forintos keretet biztosít a kormány a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Az ötmilliárd forintos kerettel meghirdetett pályázattal vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a járóbeteg szakellátó intézmények – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

"Szeretnénk elérni azt, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a drágább kórházi ellátás keretén belül, és minél többen kapják meg a lakóhelyükhöz legközelebbi ellátást" - mondta.

A járóbeteg-szakrendelők egyebek mellett műszerfejlesztésre, a betegek kényelmét javító beruházásokra és épületrekonstrukcióra is pályázhatnak.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kitért arra is, hogy az ötmilliárd forintos keretből 16 és 100 közötti pályázatot tudnak támogatni, első körben május 26-ig várják a pályázatokat.

"Ha a megfelelő feltételek rendelkezésre állnak, akkor elkerülhető a hosszabb ideig tartó kórházi ellátás, ez pedig nemcsak a kórházi dolgozóknak, a betegeknek, hanem a magyar gazdaságnak is jó" - mondta az államtitkár.

Az országosan tapasztalható orvoshiányra, illetve az elöregedő háziorvosokra vonatkozó kérdésre Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, egy egyébként 25 éves problémát egyetlen egy pályázattal nem lehet megoldani, de arra alkalmas, hogy egy keretrendszer kialakuljon.

"Legtöbbször az az ellenérv, amikor kérünk valamit, hogy nincsen meg a technikai háttér hozzá. Ha ez a pályázat sikeres lesz, akkor lesz lehetőségünk arra, hogy kérjünk is cserébe valamit az intézményektől" - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az Index múlt heti cikkére vonatkozó felvetésre, hogy a SOTE klinikáján listát kapnak a betegek, hogy milyen alapvető higiénés és egészségügyi eszközöket kell magukkal vinniük, mielőtt befekszenek az intézménybe, az államtitkár azzal reagált, hogy nincs lehetősége minden intézmény belső működési rendjét szabályozni, ám maga sem értett egyet az eljárással, ezért intézkedtek megszüntetéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×