eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lázár: ez politikai hisztériakeltés

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról szólva.

A tárcavezető az Oktatási Hivatal vizsgálatát - amely 28 külföldi egyetem közül 27-nél talált problémákat - jogszerűnek és alaposnak nevezte. Jelezte egyúttal: minden külföldi egyetem számíthat arra, hogy a kormány méltányos módon fogja megvizsgálni a kérelmét mind az együttműködést, mind a képzés tartalmát illetően.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat - hangoztatta.

Lázár János hozzátette, elegendőnek tartja az elkövetkező egy évet arra, hogy az érintett külföldi egyetemek esetében megköttessenek azok a nemzetközi megállapodások, amelyek a tervek szerint a működésük feltételei lesznek.

Szerinte minden, ami ezen felül van, "politikai hisztériakeltés".

Előzmények

A CEU-ügyről a külföldi lapok közül többen is azt írták, hogy az illeszkedik Orbán Viktor "háborújába" Soros György és érdekeltségei ellen, illetve hogy Soros egy ideális ellenségkép (további álláspontok itt). A CEU hajlandó tárgyalni a kormányzattal, de nem a törvényjavaslatról, mert az szerintük elfogadhatatlan, a visszavonását követelik. Kijelentették azt is, hogy rengeteg hazugság és torzítás jelent meg az intézménnyel kapcsolatban. Egyébként a CEU-n tanul egy helyettes államtitkár is. Az intézményt Amerika is védelmébe vette. Palkovics László a legutóbbi egyeztetés után azt mondta: az elhangzottak alapján nem vonják vissza a törvényjavaslatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×