eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ilyenek lesznek az új centrumkórházak Budapesten

Ilyenek lesznek az új centrumkórházak Budapesten

A teljes fővárosi egészségügyi ellátás megújulhat 2025-re az elkészült átfogó budapesti kórházfejlesztési koncepció alapján. Három centrumkórház jön létre. A részletekről Cserháti Péter miniszteri biztos nyilatkozott az InfoRádiónak.

Észak-Budán nem lesz centrumkórház, hanem a korábbi döntés szerint az észak-pesti régióban (a Honvédkórház fejlesztésével), a dél-pesti régióban (a Haller út-Nagyvárad téri egység kialakításával, egy 1300 ágyas épülettömbbel az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén, a Heim Pál Kórházzal kiegészítve), illetve dél-Budán jönnek létre. Ez utóbbiba a Semmelweis Egyetem kapacitásait költöztetnék a Kútvölgyi úti tömbből és a pesti oldalról, hogy dél-Budán is legyen gyermekellátó kapacitás.

A XI. kerületben a Dobogó nevű városrészben épül egy 1000 ágyas tömbkórház. Ide döntően a Semmelweis egyetem költözhetne be. A kormány korábbi döntése alapján a Kútvölgyi tömböt át kell adni az ottani János kórházzal közös közép-budai centrumba, és a kiköltöző egységeket költöztetik át az elkészülő dél-budai centrumba.

Ezek mellé olyan pesti kapacitásokat fognak még odairányítani, mint például a Tűzoltó és a Bókay utcában működő gyermekklinika, amelyek bár patinás épületben, de fejleszthetetlen közegben üzemelnek jelenleg. Ehhez a Szent János kórház két baleseti osztálya közül a nagyobbikat tervezik mint térségi nagy sérültellátó központot átköltöztetni, hisz az egyetemnek ilyen nincs, és a Jánosból vinnék át az idegsebészeti ellátást is.

Az egyetem kiköltözése után a Kútvölgyi nagy tömbjét és a mellette lévő épületeket felújítják, és oda költöztetik a Szent János kórház azon kapacitásait, amelyek egy városi kórházi működtetéshez szükségesek. Egy sürgősségi ellátásra alkalmas, a környéknek biztonságot nyújtó létesítmény jön létre a Szent János kórháztól 10 méterre. Ezen kívül meg kell oldani hosszú távon a János kórházban működő krónikus rehabilitációs ágyak felújítását is.

A Honvédkórház körülbelül 600 ágyas Róbert Károly körúti nagy centrumához odaköltöztetik a Podmaniczky utcában működő másik mintegy 600 ágyat. Ez nemcsak a régiónak, mintegy másfél millió embernek nyújt biztonságot, hanem annak a 700-1000 fős körnek is, amely ide jogosultság alapján bejuthat.

Úgy számolnak, hogy a nagy centrumok tervezését 2018-ban be lehet fejezni, a szükséges előkészítő munkákat - bontást, költöztetést - ezután lehet elkezdeni. Az új egységeket 2025-re kell létrehozni.

Észak-Budán nem lesz centrumkórház. Cserháti Péter szerint emiatt nem lesz az ellátásban egyenetlenség, mert 2011-ben a Semmelweis terv elfogadásakor, az akkori a betegutak taj-szám alapján történő követésekor kiderült: ebből a régióból (III. kerület, Dunakanyar jobb oldala, Hármashatárhegy, Rózsadomb gerincétől keletre) nem tudnak átjutni az amúgy is zsúfolt Szent János kórházba, hanem a Szent Margit, illetve a Honvédkórház felé vitték a betegeket. Ez a régió továbbra is az Észak-Közép-Magyarország régió része.

"A jelenleg rendelkezésre álló energetikai forrás - 11 milliárd forint - mellé egy 40 milliárd forintos keretet biztosít idén a kormány arra, hogy akik elkezdik az energetikai korszerűsítést, azok rögtön az orvostechnikai fejlesztéseket is végrehajthassák. Nem mellesleg több helyen ez a forrás szükséges a tervezés, előkészítés, bontás megindításához is. Az erről való döntésre várunk most, hogy kiderüljön, melyik intézmény részesüljön e forrásból" - mondta a miniszteri biztos. A tervezetet március 31-ig kellett benyújtani a kormányzatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×