eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Glattfelder: folytatódhat az ipari termelés bővülése

A júliusi, kedvező adatok alapján az év második felében is az ipari termelés bővülésére lehet számítani Magyarországon - hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett első becslését kommentálva.

Az adatok szerint az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Glattfelder Béla szerint a több mint 3 százalékos növekedés nagyon kedvező, főleg annak fényében, hogy júniusban nagy, 11 százalékos emelkedés volt, és a bázis is magas volt, hiszen tavaly júliusban 12 százalék körül bővült az ipari termelés.

Az államtitkár hozzátette: azt figyelembe véve is jó a júliusi adat, hogy az év hetedik hónapjában már beindultak a szabadságolások és az emiatti gyárleállítások. Munkanaphatás ezúttal nem befolyásolta az adatokat, az idén júliusban ugyanannyi munkanap volt, mint egy évvel korábban - mondta el Glattfelder Béla.

Bár a részletes ipari termelési adatok később állnak majd rendelkezésre, előző hónapok alapján a feldolgozóipari ágazatok és elsősorban a gépjárműgyártás húzhatta az ipari termelés növekedését - hangsúlyozta az államtitkár.

Glattfelder Béla az ipari növekedési kilátásokról elmondta: a külpiaci kereslet a magyar termékek iránt meglehetősen magas, különösen igaz ez a gépjármű megrendelésekre, így az év második felében is emelkedhet az ipari termelés.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×