eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla

Mavir: kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás volt a nyáron

A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása, ami mindössze 116,5 gigawattórával marad el az eddigi, 2007-es rekordtól - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Az idei és a nyolc évvel ezelőtti rekord közötti különbség mindössze egy átlagos nyári hétköznap fogyasztásával egyenlő. Az idei nyári villamosenergia-felhasználás csupán 5 százalékkal alacsonyabb, mint a legnagyobb igényt jelentő november-januári időszakban.

A Mavir kifejti, hogy az idén augusztusban mért értékek meghaladják az elmúlt évek hasonló időszakának adatait, amely a hosszan elhúzódó kánikula miatt megemelkedett légkondíciónáló berendezés használattal hozható összefüggésbe.

Csúcsot döntött viszont az ország pillanatnyi villamosenergia-szükséglete. Július 8-án 6457 megawatt negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak a Mavir szakemberei 26,2 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amely 2007 júliusában alakult ki, akkor a napi csúcsterhelés 6320 megawattot ért el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×