INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Mavir: kiemelkedő villamosenergia-fogyasztás volt a nyáron

InfoRádió / MTI
A MAVIR kiemelkedő villamosenergia-fogyasztást mért az idei, hosszan elhúzódó kánikulában: június-augusztusban 10 744,4 gigawattóra volt az ország fogyasztása, ami mindössze 116,5 gigawattórával marad el az eddigi, 2007-es rekordtól - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Az idei és a nyolc évvel ezelőtti rekord közötti különbség mindössze egy átlagos nyári hétköznap fogyasztásával egyenlő. Az idei nyári villamosenergia-felhasználás csupán 5 százalékkal alacsonyabb, mint a legnagyobb igényt jelentő november-januári időszakban.

A Mavir kifejti, hogy az idén augusztusban mért értékek meghaladják az elmúlt évek hasonló időszakának adatait, amely a hosszan elhúzódó kánikula miatt megemelkedett légkondíciónáló berendezés használattal hozható összefüggésbe.

Csúcsot döntött viszont az ország pillanatnyi villamosenergia-szükséglete. Július 8-án 6457 megawatt negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak a Mavir szakemberei 26,2 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Ezzel megdőlt az eddigi rekord, amely 2007 júliusában alakult ki, akkor a napi csúcsterhelés 6320 megawattot ért el.

A címlapról ajánljuk