eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bezárulnak a kiskapuk a nagygazdaságok előtt - lapszemle

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bezárja a nagygazdaságok előtt a kiskapukat a Földművelésügyi Minisztérium. A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Portfolio összeállítást közöl arról, hogy a Quaestor-kötvényesek 30 millió forint helyett egyelőre miért csak maximum 6 millió forintig kapnak kártalanítást.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy bezárja a nagygazdaságok előtt a kiskapukat a Földművelésügyi Minisztérium, mert az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók egy új jogszabály szerint akkor sem kerülhetik el a területalapú támogatások elvonását, ha a gazdasági társaságukat feldarabolják. A lap emlékeztet: korábban többször is felmerült annak a lehetősége, hogy egyes gazdálkodók a szigorodó támogatási rendszert ezzel a módszerrel játsszák ki.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Vicsi Klára, a bizottság vezetője a lapnak elmondta: a zajnak nem csak halláskárosodás, hanem figyelem-, magatartási-, és tanulási zavar is a következménye lehet, illetve az emésztési és a keringési rendszert károsító megbetegedéseket is okozhat. Javaslatuk szerint a jogszabály minden gyermekműsor szolgáltatója számára kötelezővé tenné a műsor előzetes besorolását hangerősségi kategóriák szerint.

A Népszabadság összeállításából kiderül: hiába nyilvánította jogerősen semmissé a bíróság az egyik kishantosi földbérleti szerződést, a biogazdálkodást folytató Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjének végig kellett néznie, amint learatják a semmis szerződés alapján művelt 452 hektáros területet.

A Napi Gazdaságnak a Fatah, a palesztin kormánypárt központi bizottságának tagja adott interjút. Az arab politikus szerint a palesztin kormánypárt, új stratégia keretében, olyan békés módszerrel kíván nyomást gyakorolni Izraelre, amely végül anyagi okokból teszi érdekeltté a kiegyezésre. Nabil Saat szerint a megszállás túl sokba kerül majd Izraelnek. Céljuk, hogy a tárgyalófelek újra asztalhoz üljenek egymással.

A Népszabadság arról ír, hogy rabosították, kihallgatásról kihallgatásra járt, öt év után azonban Érsek Zsoltnak jogerős határozata van arról, hogy a hatvani szennyvízberuházás kapcsán nem követett el bűncselekményt. A volt hatvani szocialista országgyűlési képviselő és polgármester meghurcoltatása miatt Strasbourgban perli be a magyar államot.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: alezredessé léptették elő a 2006. október 23-án a Nádor utcai, a Kúria 2012-es döntése értelmében törvénytelennek nyilvánított tömegoszlatás egyik irányítóját. Az akkori főhadnagyot hamis tanúzás miatt jogerősen elítélték és pénzbüntetéssel sújtották, a Bene-Gergényi perben pedig hatodrendű vádlottként szerepel.

A Portfolio összeállítást közöl arról, hogy a Quaestor-kötvényesek 30 millió forint helyett egyelőre miért csak maximum 6 millió forintig kapnak kártalanítást. A gazdasági portál nem csak utánaszámolt, de néhány példával meg is mutatja, ki mennyit kap a Bevától.

A Napi.hu arról ír, hogy retteghetnek az ételfutárok és biciklis csomagkihordók is az Ubertől, amely eddig csak a taxisok életét keserítette meg. A vállalkozás, amely Franciaországban kénytelen volt beszüntetni szolgáltatását és Magyarországon is falakba ütközhet, újabb területeket készül meghódítani.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint sokkal több gyerek jut szeptembertől ingyen étkezéshez a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például az, ha a családban az egyik gyerek tartósan beteg, vagy fogyatékos. A gazdasági portál listát készített arról, kiket érint az ingyenes étkezés.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×