eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem ellenőrizteti tovább Magyarországot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság azt javasolta csütörtökön, hogy zárják le azokat a magyarországi "utókövetési ellenőrző" látogatásokat, amelyek a 2008-ban - az IMF-megállapodással együtt - indított uniós hitelprogramhoz kapcsolódtak.

A 2010 vége óta rendszeresen folytatott helyszíni ellenőrzések sorában a legutolsó ilyen látogatás tavaly november végén volt. Annak nyomán a brüsszeli szakemberek elkészítették összegző jelentésüket, és megállapították, hogy a magyar gazdaság teljesítménye alapján a továbbiakban nincs szükség ilyen ellenőrzésekre.

Magyarország a felvett hitel több mint 70 százalékát visszafizette 2014 novemberében.

Az uniós ellenőrök megállapítása szerint a magyar államháztartás finanszírozása biztos alapokon nyugszik, a költségvetés jól reagált a nemzetközi piaci hatásokra is. A likviditási tartalékok és a devizatartalékok az esetlegesen bekövetkező nemzetközi pénzügyi zavarok elhárításához is megfelelő biztosítékot jelentenek.

A magyar gazdaság - írták a jelentésben - gyors növekedést mutat, ami mögött számos egyszeri és ösztönző intézkedés is áll, de az általános gazdasági helyzet szintén javult. A növekedés fő hajtóereje - tették hozzá - a belső kereslet. A térség többi országához képest még mindig viszonylag szerény magyar növekedési potenciált az uniós szakemberek szerint gyengíti a termelékenység növekedésének alacsony volta, ami részben a pénzügyi források szűkös voltára vezethető vissza.

Ehhez kapcsolódik, hogy a jelentés szerint a magyarországi bankrendszer továbbra is erősen sérülékeny. Tavaly a bankok működési nehézségekkel kerültek szembe, részben az EU-n belüli legmagasabb adóteher miatt, részben pedig azért, mert mérlegüket befolyásolta a rossz, illetve átstrukturált adósságok megnövekedett mértéke.

A jelentés mindemellett konstatálja, hogy a foglalkoztatottság meghaladja a válság előtti szintet, az inflációt sikerült lenyomni, a folyó fizetési mérleg többlete stabil, és évek óta 3 százalékos érték alatt van a költségvetési hiány.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×