eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újra támad az internetes zsaroló vírus

Az eddigieknél is kártékonyabb zsaroló vírus terjed, amely emailben érkezik a postafiókba. A csatolmányt megnyitva a számítógépen lévő összes dokumentumot zárolja és csaknem ötszázezer forintos váltságdíjat kér. Aki fizet, az sem biztosan kapja meg a titkosítás feloldásához szükséges jelszót. Csizmazia-Darab István IT -biztonsági szakértő szerint több új vírusirtó program telepítésével és odafigyeléssel érdemes megelőzni a bajt.

"Régebben, jól másfél évvel ezelőtt is előfordult már egy ilyen, úgynevezett CryptoLocker vírus. Ezeknek az a nagy veszélye, hogy úgy el tudjuk kódolni az állományokat a számítógépen, hogy azt utána semmilyen módszerrel nem lehet visszaállítani. Ez a mostani, CTP Locker elnevezésű még erősebb titkosítási módszert használ. Hiába használ az ember vírusirtót, előfordulhatnak olyan új variánsok, amelyek még nem kerültek be az adatbázisba, akinek pedig nincs antivírus-programja, még nagyobb veszélyben van" - figyelmeztet Csizmazia-Darab István.

Az IT-biztonsági szakértő elmondta: "ha ezeket a kártevőket le is tudjuk szedni a gépről, az elkódolt állományokat utána csak váltságdíjért kaphatjuk vissza. Ennek nagyságrendje ebben, a legfrissebb változatban már 8 bitcoin, ami nagyjából 460 ezer forintnak felel meg."

"Több újdonsága is van a mostani vírusnak: csináltak egy tesztüzemmódot, ahol öt tetszőlegesen kiválasztott fájlt vissza lehet alakítani ingyen, még mielőtt kifizetnénk a váltságdíjat. A korábbi két napnál hosszabb időt - 96 órát - hagytak a tépelődésre. A négy nap lejárta után azonban megduplázták a bűnözők a váltságdíj összegét" - jelezte az IT-biztonsági szakértő.

A megelőzéshez Csizmazia-Darab István azt tanácsolja: "naprakészen kell tartani a rendszereket, antivírus-programot kell használni, és nagyon fontos, hogy a saját munkákat rendszeresen el kell menteni egy külső adathordozóra. Ez lecsatlakoztatott és elkülönített, fizikailag más helyen tárolt mentést jelent, mert az olyan tárhelynek, - hálózatos meghajtó, felhő, USB-kulcs, ami a betűjellel csatlakoztatott a számítógépre - a tartalma elkódolható, ahogy a helyben tárolt mentéseink is."

"A zsaroló vírus megjelenési formája például egy látszólag futárküldeményről érkezett e-mail, amely arról tájékoztat, hogy a mellékelt állományból derül ki, mit küldött a csomagküldő. A legutóbbi vírust tartalmazó e-mail arról tájékoztat: elektronikus faxot kaptunk, amelynek minden részletéért kattintsunk a mellékletre" - mondta az IT-biztonsági szakértő.

Csizmazia-Darab István hozzátette: "a felhasználók körülbelül 5-10 százaléka mindig bedől, októberig a CryptoLocker és hasonló kártevők egy millió dollár védelmi pénzt tudtak kizsarolni az áldozatoktól."

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×