eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A háziorvossal elégedettek vagyunk, a kórházi ellátással már kevésbé

Háziorvosi ellátásukat kedvezően értékelik a magyarok, a kórházi ellátással viszont kevésbé elégedettek - ismertette az első európai lakossági egészségfelmérés magyarországi eredményeit a kutatás vezetője, Boros Julianna egy szerdai budapesti tanácskozáson.

A Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) rendezett műhelykonferencián Boros Julianna kifejtette: a 2009 őszén végzett kutatásban a magyarok az ötfokozatú skálán 4,1-re értékelték a háziorvosi ellátást, a kórházi ellátást 3,3-ra.

Boros Julianna elmondta: a kutatás négy témára terjedt ki, az egészségi állapotra, az egészségmagatartásra, az egészségügyi ellátásra, illetve az ezekhez kapcsolódó háttértényezőkre kérdeztek rá.

A válaszok alapján a magyar lakosság 54,2 százaléka jónak, vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát. Ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, a magyar felnőtt lakosság körében több mint 60 százalék azok aránya, akinek saját bevallásuk szerint valamilyen krónikus betegségük van. Ezek közül a leggyakoribb a magas vérnyomás, amely a lakosság mintegy harmadát érinti, a lakosság nagyjából negyedének pedig valamilyen gerincproblémája van.

Az egészségmagatartás témaköréből a kutatásvezető kiemelte, hogy továbbra is magas a rendszeresen dohányzók aránya. A lakosság csaknem harmada, több mint 2,5 millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel. Mellettük mintegy 1,5 millió ember állította, hogy korábban dohányzott.

Magyarországon sokan vannak - különösen a férfiak körében - akik "nagyivónak" számítanak. A középkorú férfiak egytizede, mintegy kétszázezer ember tartozik ebbe a kategóriába. Ezenfelül a férfiak csaknem 20 százaléka, a nők 7 százaléka legalább havonta egyszer kóros mértékben fogyaszt alkoholt - ismertette az adatokat.

Mindezek mellett problémát jelent, hogy a lakosság több mint felének, összesen csaknem 4,5 millió felnőttnek az ideálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott. Ezzel kapcsolatban Boros Julianna hozzátette: kimutatható, hogy az egészségmagatartás szorosan összefügg az iskolázottsággal is.

Tokaji Károlyné, a KSH népesedési és szociális védelmi statisztikai főosztályának vezetője elmondta: egy 2008-as uniós keretrendelet valamennyi tagállamnak előírja az egészségügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget, többi között az európai lakossági egészségfelmérés bevezetését és ötévenkénti megismétlését. A rendelet 2014-től minden tagországban kötelezővé válik. Az uniós finanszírozású kutatást eddig összesen 19 tagországban végezték el, köztük 2009-ben Magyarországon.

A magyarországi felmérés módszertanáról elmondta: az adatfelvételt a 15 év feletti magyar lakosok körében végezték el 2009. szeptember 15. és október 30. között. Az adatok egy részét személyes interjú keretében, az "érzékeny témákban" - mint az alkohol-, illetve drogfogyasztás -önkitöltős kérdőívvel gyűjtötték össze. A KSH munkatársai összesen 5051 érvényes kérdőívet dolgoztak fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×