INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Csiba: Nem biztos, hogy a zsarolás követendő

Infostart / InfoRádió
Zsarolásnak, és a jelenlegi helyzetben kivitelezhetetlennek tartja a Rezidensszövetség akcióját a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az egészségügyi államtitkárság komolyan foglalkozik a bérek rendezésével.

A szlovák orvosok céljaival egyet lehet érteni, hiszen az egészségügyben alacsonyak a bérek, az orvosok nagyobb megbecsülésre vágynak, ám az oda vezető eszközrendszer, az út különböző - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor nem biztos abban, hogy a zsarolás követendő példa lehet.

Van Magyarországon is hasonló jellegű kezdeményezés, de a magyar orvosokban és egészségügyi dolgozókban van annyi belátás, hogy érzik, ebben a helyzetben nem kell eddig elmenni - vélekedett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvos-főigazgatója.

A rezidensi ösztöndíj-rendszer többletforrást jelent, és ez már nem indokolja, hogy a szlovákiaihoz hasonló akcióba kezdjenek - emelte ki. Csiba Gábor hozzátette: a chipsadóból befolyó összeg szétosztása is nyugtatás irányába hat.

Az egészségügyi államtitkárság nemrég kiadott közleménye szerint 42 ezer "frontvonalban" dolgozó egészségügyi alkalmazott kap a pótlékalap közel háromhavi összegének megfelelő egyszeri juttatást a chipsadó idei bevételéből. Ez bruttó 21600, 72000, illetve 90000 forintot jelent a dolgozóknak.

Hanganyag: Exterde Tibor


A címlapról ajánljuk