eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén

Kinevezési moratóriumot rendelne el a Fidesz a bírósági vezetőkre

Törvényben mondaná ki a Fidesz, hogy 2012. január. 1-ig nem írható ki pályázat bírósági vezetői tisztségre, a már kiírt pályázat nem bírálható el, továbbá bírósági vezető nem nevezhető ki, és a tisztség egyéb módon sem tölthető be. Közben beterjesztette az Országgyűlésnek az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát Lázár János és Varga István.

A moratórium alól kivétel, ha a tanácselnök tisztsége a 2012. január. 1-ig terjedő időszakban szűnik meg, ebben az esetben ugyanis a tanácselnöki tisztség legfeljebb egy évre megbízás útján betölthető - ezt indítványozza a fideszes Lázár János és Varga István az Országgyűlés elé pénteken terjesztett törvénymódosítási javaslatában, amelynek a kinevezési moratóriumra vonatkozó rendelkezése a kihirdetést követő napon lépne hatályba.

A két képviselő beterjesztette az Országgyűlésnek az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát is; a felső korhatárt 2013. január elseje előtt betöltött érintettek tekintetében.

Az egyes jogállási törvényeknek az új alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló, az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről, valamint a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvények módosítását kezdeményező javaslat átmeneti rendelkezéseket rögzít annak érdekében, hogy a törvényjavaslat hatályba lépésének időpontjáig a felső korhatárt már betöltött, illetve azt 2012. évben betöltő ügyészek felmentése zökkenőmentesen, lépcsőzetesen, a jelenleg alkalmazott, 6 hónapos felmentési idő biztosításával történhessen meg.

A törvényjavaslat ezen rendelkezései - összhangban az alaptörvénnyel - 2012. január elsején lépnek hatályba, ha az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×