eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Füstbe borították a tüntető tűzoltók az Andrássy utat

Több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett fővárosi demonstráción felvonuló tűzoltók, és több tűzcsapot is megnyitottak.

Szombat délelőtt az Andrássy út Oktogon és Opera közötti szakasza egy időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de például a Nagymező utcánál még mindig ömlik a víz az utcára. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak.

A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői.

Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen.

Megérkezett a Parlamenthez a menet

Két óra alatt érkezett meg a rendvédelmi szervek állományának tagjaiból álló demonstrációs menet a fővárosi Hősök teréről a Parlament közelébe, az Alkotmány utcába; a tűzoltók füstbombákat, hanggránátokat dobáltak, és tűzcsapokat nyitottak meg végig az Andrássy úton.

Amikor a rendőrség szakszervezetének tagjai megérkeztek az Alkotmány utca végében álló színpadhoz, a sort záró tüntetők még csak a bazilikánál jártak a Bajcsy-Zsilinszky úton. Több tűzcsapot annak ellenére megnyitottak, hogy azokat több rendőr védte, mivel az egyenruhát viselő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást - látta az MTI tudósítója.

"Ellenőrzött" tűzcsapok

A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: "szép volt, fiúk", míg a rendőröknek azt, hogy "gyertek velünk!". A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.

Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője a tűzcsapok megnyitására az MTI tudósítójának úgy reagált: "a fiúknak papírjuk van arról, hogy időszakonként ellenőrizniük kell a tűzcsapok állapotát, és ők ennek tesznek eleget". A füstbombákra utalva pedig megjegyezte: háromezer embert nem ellenőrizhet, mi van náluk.

Az Alkotmány utcában kezdetét vette a vasárnap reggelig tartó figyelemfelkeltő demonstráció, először a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendvédelmi dolgozókról, így tűzoltókról, rendőrökről és katonákról emlékeztek meg.

"A politikusok ne packázzanak velünk!"

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint itt az ideje, hogy a politikusok megtanulják, "ne packázzanak" a rendvédelmi dolgozókkal; Kónya Péter, aki a demonstációsorozatot szervező bizottság elnöke is, a rendvédelmi dolgozók szombati fővárosi tüntetésén, az Alkotmány utcában hangsúlyozta, jogaikat minden eszközzel megvédik.

Itt az ideje, hogy a politikusok, "legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk" - mondta Kónya Péter a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción. A Hősök terétől indult menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tagjai is.

Hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat. Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat "senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni" tőlük - tette hozzá.

Nyolc követelés

A demonstrációs bizottság elnöke ismertette a tüntetők nyolc követelését. Ezek szerint kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását; a heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez, továbbá a rekreációhoz szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket.

A demonstráció a részt vevő szervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódik.

A tüntetők nagy része hazament

A demonstráló rendvédelmi dolgozók nagy része elhagyta szombat délután négy óra után a helyszínt, az Alkotmány utcát; a felszólalók szerint több mint tizenötezren vettek részt a megmozduláson.

Az Országház körüli menetet követően az Alkotmány utcában folytatódott a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák demonstrációja. A kivetítőkön szakszervezetek tájékoztató filmjeit vetítik.

A tervek szerint később koncerttel, majd este nyolc óra után az Országház körüli fáklyás felvonulással folytatódik a demonstráció.

Szakszervezeti vezetők korábban kijelentették: addig folytatják hétfőn megkezdett tüntetéssorozatukat, amíg meg nem állapodnak a kormánnyal jogaik védelméről.

A rendvédelmi szervek állományának tagjaiból álló demonstrációs menet a fővárosi Hősök teréről érkezett a Parlament közelébe, az Alkotmány utcába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×