eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áder: Jogerős ítéletig tartsák fenn az előzetes letartóztatást!

Áder János a jogerős ítéletig fenntartaná az előzetes letartóztatást és szigorúbban büntetné a tisztességtelenül eljáró nagy áruházláncokat; a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján új közbeszerzési törvény megalkotását is szükségesnek nevezte. A Fidesz-frakció befogadta a javaslatokat.

Áder János - miután megbeszélést folytatott Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével - kifejtette, első javaslata szerint az előzetes letartóztatás mindaddig fennmaradna, amíg a büntetőeljárás jogerősen nem fejeződik be. Indoklásképpen elmondta, jelenleg még a legsúlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elkövetői esetében is, ha négy éven belül nem fejeződik be a büntetőeljárás jogerős ítélettel, akkor ki kell engedni az előzetes letartóztatásban lévőket. Így azonban sok esetben meghiúsul az eljárás eredményes befejezése - tette hozzá.

A második javaslatával kapcsolatban az EP-képviselő azt mondta: a jelenleg hatályos "polcpénztörvénynél" gyorsabban és szigorúbban büntetné, ha a nagy, kereskedelmi üzletláncok különböző jogcímeken kisebb-nagyobb összegeket levonnak a kölcsönösen kialkudott beszállítói árból. Áder János célja - mint mondta - a hazai termelők védelme, kiszolgáltatottságuk csökkentése és a multinacionális kereskedő cégek tisztességtelen piaci magatartásának visszaszorítása. Hangsúlyozta, javaslata EU-konform.

Kezdeményezése szerint az érintett jogcímekre hivatkozva legfeljebb három százalékot tarthatnának vissza, igényelhetnének vissza az üzletláncok. Ha megsértenék e jogszabályt, az okozott kár kétszeresét kellene megtéríteniük, illetve a nettó árbevétel 5-15 százalékának megfelelő termékpálya-felügyeleti bírságot lehetne kiszabni az adott céggel szemben, ami minimum százezer, maximum kétmilliárd forint lenne. Legfeljebb 30 napra pedig be is lehetne zárni az adott üzletet. A tervek szerint a három szankció egyidejűleg is alkalmazható lenne.

A politikus végül javaslatot tett egy új közbeszerzési törvény megalkotására a hazai kis- és középvállalkozások segítése, a bürokrácia csökkentése, valamint az eljárás egyszerűsítése és gyorsabbá tétele érdekében.

Áder János hozzáfűzte, a javaslatokat nem egymaga készítette, hanem szakemberekkel konzultálva alakították ki azokat.

A tájékoztatón Lázár János közölte: a képviselőcsoport befogadta ezen javaslatokat, azokról szakmai egyeztetés kezdődik a nyáron. A kormány jogalkotási programjával összhangban vannak, legkésőbb január 1-jén pedig hatályba is léphetnek - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×