eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Palócz Éva: Lassú, de folyamatos javulás várható a gazdaságban

A tervezettnél nagyobb mértékű, öt százalékos inflációt jósol a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója erre az évre. Palócz Éva szerint ennek ellenére lassan, de folyamatosan javulnak majd a magyar gazdaság kilátásai.

A Kopint-Tárki előrejelzése árnyalatnyival magasabb a többiekénél, idénre ötszázalékos inflációt jelez - mondta a konjunktúrakutató intézet vezérigazgatója. Palócz Éva hozzátette, azért kellett megemelni a számokat, mert az adatok már most nagyobb inflációs értéket mutatnak, és az év hátra levő részében sem várható sok javulás.

A vezérigazgató szerint az inflációt alapvetően nem az élelmiszerárak emelkedése növeli, hiszen ezen a területen a drágulás üteme lelassult. Az árvízi károk és a rossz időjárási viszonyok miatt viszont mégsem várható olyan árcsökkentés, mint más években - jegyezte meg.

Az intézetvezető felhívta a figyelmet arra, hogy míg a gabonatermés esetleges hiánya importból pótolható, a zöldségé és a gyümölcsé már sokkal kevésbé, elsősorban a környező országokból, ahol szintén viharos és kedvezőtlen volt az időjárás, így akár a világpiaci árak emelkedésével is számolni kell - fejtette ki Palócz Éva.

A vezérigazgató nem vár kiugró javulást a magyar gazdaságban, hanem lassabb, de folyamatos növekedésre számít. Ez már a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből is kiderül, amely szerint idén az első negyed évben 0,9 százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítő képessége, mint 2009 utolsó negyedében.

A növekedés üteme persze nem lesz mindig ilyen mértékű, hiszen akkor az év végére már akár négy százalékos is lehetne a javulás - figyelmeztetett Palócz Éva.  Hozzátette: a megkérdezett vállalatok konjunktúra-tesztjeiben ugyan nem tapasztalható túlzott optimizmus, viszont az kiderült, hogy nagyrészt sikerült elrugaszkodniuk a tavaly év eleji mélypontról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×