eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Kósa Lajos: mondjanak le az OVI és az OVB vezetői!

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese úgy vélekedett: jó döntés volt a kampánycsend meghosszabbítása, de az Országos Választási Bizottság (OVB) "kicsit későn döntött" az ügyben.

Kósa Lajos sajtótájékoztatóján azon véleményének adott hangot, hogy az OVB túllépte a hatáskörét és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak.

Hozzátette: a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli. "A kormány ebben is betlizett, ezt sem tudta botrány nélkül lebonyolítani. Sajnos azt mondhatjuk, hogy a nyolcéves kormányzásuk után feltették az i-re a pontot" - fogalmazott.

Jó döntés volt


Jó döntés volt a kampánycsend meghosszabbítása, de az Országos Választási Bizottság (OVB) "kicsit későn döntött" az ügyben - vélekedett Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese vasárnap este a testület ülésén. Hozzátette: ami történt, a törvényhozó hibája, és nem az OVB-é vagy az Országos Választási Irodáé.

Közölte: az OVB helyes döntést hozott, amikor délután úgy döntött, biztosítani kell a szavazást 19 órakor sorban állóknak is, és akkor hoztak volna rossz döntést, ha azt mondták volna, hogy 19 órakor a törvényt szó szerint értelmezve be kell zárni a szavazóköröket akkor is, "ha az utcán százak maradtak volna".

Mint mondta, "tartalmilag jó döntés" született abban a kérdésben is, hogy a kampánycsend fennmarad, amíg az utolsó helyen is be nem fejeződik a szavazás. Közölte: ezt a döntést későn hozták, mivel későn kapták meg az információkat arról, hogy nem félórás lesz a csúszás, hanem több.

Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint az igazolással szavazás körül kialakult helyzet újabb anomália, amit a jogalkotónak nem sikerült rendeznie. Közölte: 18 óra 50 perckor döntöttek a kérdésben. Az MTI által megkérdezett három bizottsági tag is úgy emlékezett vissza, mindössze 5 perccel 19 óra előtt határoztak.

Az eseményeket nyomon követheti itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×