eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Virág Rudolf: Az Országos Választási Iroda felkészült

Az Országos Választási Iroda felkészült az országgyűlési választásokra - mondta az InfoRádiónak a szervezet vezetője. Virág Rudolf hozzátette: a voksolás lebonyolítása az elmúlt húsz évben alapvetően nem változott, az informatikai támogatás területén azonban jelentős az előrelépés.

Az Országos Választási Iroda már tavaly év végén megkezdte a felkészülést a parlamenti választásokra, akkor készítették el a választási eljárási törvény miniszteri rendeleti szintű végrehajtási jogszabályait, és kidolgozták a költségvetési szabályozást, valamint az ütemtervet. Ezt követően megépültek a választási szervek, míg a voksolást közvetlenül megelőző időszakban az informatikai és az igazgatási próbákkal telik - mondta a szervezet vezetője InfoRádió Aréna című műsorában.

Virág Rudolf hozzátette: az elmúlt húsz évben a választási eljárásról szóló törvény alapszabályai, a szervezetek felépítése és létrehozásának módja nem vagy nem sokban változott, ahogyan a munkaszervezeti eljárások sem. Lényegesen differencia csak az informatikai háttér fejlettségében mutatkozik.

Az informatikai fejlődés a tájékoztatás szempontjából a legfontosabb, így a választás.hu internetes oldalon bárki nyomon követheti az eredmények alakulását - magyarázta az Országos Választási Iroda vezetője.

Jelentősen megerősödött a voksolás lebonyolításának informatikai alátámasztása, így a szavazás igazolása immár egy nagyon kifinomult és ellenőrzött rendszeren keresztül zajlik. Emellett mindent feldolgoznak papíralapon is - fűzte hozzá Virág Rudolf.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×