INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta a Baumag-ügyben hozott ítéletet

InfoRádió / MTI
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen jóváhagyta a Baumag ügyben hozott elsőfokú ítéletet a pénteki tárgyaláson.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) gazdasági kollégiuma, 2007. április 3-án kihirdetett ítéletében a Baumagot, és az érdekeltségébe tartozó további 18 céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte.

Az ítélet ellen az alperes Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet "fa" és társai nyújtottak be fellebbezést.

A másodfokú ítélet kihirdetésekor a bíró hangsúlyozta, hogy az első fokon eljáró bíróság helyesen határozott, alapjában nem követett el eljárási hibát, és a perköltség megfizetésére kötelezte az alpereseket.

A polgári pert a Baumag felszámolója, a Mátraholding indította az első rendű alperes Baumag ellen. A Baumagon kívül további 18 alperest is perbe hívtak.

A felperes felszámoló Mátraholding keresetének lényege az volt, hogy az anyacég Baumagból kivont - a kisbefektetők által befizetett - pénzt, a Baumag érdekeltségű alperes cégektől is lehessen követelni.

Patyi István, a kisbefektetők érdekeinek képviselője szerint a felszámoló szeretné elvinni a befektetők vagyonát úgy, hogy ezt a pert saját magáncége nevében indította a vagyonért, nem pedig a befektetők érdekeit tömörítő Baumag szövetkezet "fa" nevében.

A rendőrség 2004. június 16-án gyanúsította meg Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét, egyebek mellett csőd bűntettel, és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel. Azóta a büntetőperben első fokon 2010. január 8-án Balázs László első rendű vádlottat nem jogerősen elítélték.

A címlapról ajánljuk