eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A vártnál kisebb a tavalyi államháztartási hiány - a nap hírösszefoglalója

A vártnál kisebb a tavalyi államháztartási hiány. Rendkívüli ülést tart pénteken a kormányzati benzintender ügyében a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. Úgynevezett szuperkontroll-csoportokat hoz létre a BKV az autóbuszok állapotának dokumentálására.

A pénzügyminiszter szerint várhatóan teljesül az államháztartás tavalyi, GDP-arányosan 3,9 százalékos eredményszemléletű hiánycélja, mivel a pénzforgalmi deficit - önkormányzatok nélkül - 0,2 százalékkal kisebb, 3,6 százalék lett. Oszkó Péter hozzátette: a megalapozott értékelésre az eredményszemléletű mérlegnél még néhány hetet várni kell. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: a vártnál kisebb pénzforgalmi hiány elsősorban annak köszönhető, hogy a bevételek összességében túlteljesültek, a központi intézmények kiadásai pedig a tervezett szerint alakultak. Oszkó Péter közölte: főként az áfából és a fogyasztáshoz kapcsolódó adókból folyt be nagyobb összeg a vártnál, a társasági adó esetében azonban elmarad a bevétel a korábban előrejelzettnél. Szólt arról is, hogy a legújabb fejlemények ismeretében is változatlannak tekinti a kormány az idei hiánycélokat; az eredményszemléletű államháztartási deficit mértékét továbbra is a GDP 3,8 százalékára várja a kabinet.

Rendkívüli ülést tart pénteken a kormányzati benzintender ügyében a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A távirati iroda úgy tudja: az ülést fideszes képviselők kezdeményezésére hívták össze. A kormányszóvivő december 30-án jelentette be, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervezetek egységes tankolásáról szóló tendert. Szollár Domokos később azt is közölte, hogy a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és több más, stratégiailag kiemelten fontos intézmény továbbra is a Mol-tól veszi az üzemanyagot. Korábban a Fidesz és az MDF is kifogásolta a tender eredményét. A legnagyobb ellenzéki párt arra emlékeztetett, hogy a jogszabályok szerint a rendőrség, a rendvédelmi szervek, valamint a szolgálatok csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltatótól vásárolhatnak üzemanyagot.

Úgynevezett szuperkontroll-csoportokat hoz létre a BKV az autóbuszok állapotának dokumentálására. A cég kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a bizottságok közlekedési, műszaki, humán és jogi szakemberekből állnak, és ha indokolatlan szolgálatmegtagadást vagy más mulasztást tapasztalnak, akkor a BKV azonnal elbocsátja az érintett munkavállalót. Székelyné Pásztor Erzsébet közölte: a menedzsment továbbra is úgy véli, hogy illegális sztrájkot folytat a dolgozók egy része. Szólt arról is, hogy átcsoportosításokkal és az alvállalkozók nagyobb arányú bevonásával próbálnak javítani a buszközlekedésen. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Megismételte: a buszsofőrök szabályosan, a munka törvénykönyvének megfelelően járnak el, a kontrollcsoportok tevékenységét pedig megfélemlítésnek tartják.

Stratégiai ágazattá kell nyilvánítania a sportot a következő kormánynak - mondta a Fidesz elnöke, miután a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaival tárgyalt. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemzeti ügynek kell tekinteni, hogy Magyarország az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje között szerepeljen. Hozzátette, hogy ehhez meg kell teremteni az előfeltételeket, vagyis ha más országok képesek a költségvetésük 1 százalékát a sportra fordítani, akkor ezt Magyarországnak is meg kell tennie. Emlékeztetett arra: jelenleg az állam a büdzsé 0,2 százalékának megfelelő összeggel támogatja a sportot. A területért is felelős önkormányzati miniszter úgy reagált: ha a büdzsé 1 százalékát a sportra fordítanák, akkor más területektől kellene pénzt elvonni. Varga Zoltán hozzátette: a kormány célja, hogy a sport ne legyen a válság vesztese, ezért nőtt a támogatás 25 százalékkal.

Az egy évvel korábbinál 31 és fél százalékkal több, összesen 15.066 cég ment tönkre tavaly Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cég stratégiai igazgatója az InfoRádióban azt mondta: arra a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy egy évben kevesebb új céget alapítsanak, mint az azt megelőzőben, 2009-ben viszont ez történt. Csorbai Hajnalka arról is beszélt, hogy a felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal nőtt, és csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma.

Csaknem negyed évszázadig tartó tiltás után ismét beutazhatnak az Egyesült Államokba HIV-fertőzött külföldiek, miután feloldották a 22 éve életbe léptetett beutazási és bevándorlási tilalmat. A döntést már októberben bejelentette az amerikai elnök. Barack Obama azt mondta: a tiltás bevezetését nem tények, hanem a félelem indokolta. Az új szabályozás alapján 2012-ben az Egyesült Államok is házigazdája lehet az AIDS-világkonferenciának, amelyet AIDS-kutatók, politikusok és aktivisták részvételével tartanak kétévente.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×