eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Nézőpont Intézet: Fidesz-kormány következik

A megkérdezettek több mint fele arra számít, hogy a Fidesz egyedül alakíthat kormányt a jövő évi választások után - derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A Heti Válaszban megjelenő felmérés eredménye szerint a nagy többség úgy véli, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén más gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet.

A Nézőpont Intézet szeptemberben készített felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele szerint a jövő évi választások után a Fidesz önálló kormányzása következik. A válaszadók 58 százaléka véli úgy, hogy a Fidesz alakíthat majd kormányt a legkésőbb jövő áprilisban esedékes választások után, 33 százalékuk pedig kételkedik ebben.

A Heti Válasz e heti számában megjelenő felmérés érdekessége, hogy az MSZP szimpatizánsainak 49, a Jobbik híveinek pedig 52 százaléka is úgy gondolja, hogy a Fidesz képes lesz egyedül (illetve a vele közösen induló KDNP-vel) kormányt alakítani.

A szeptember 14. és 18. közötti ezer fő megkérdezésével készített kutatás eredménye azt is jól tükrözi, hogy a szavazók "kormányváltásnál többet" várnak. A megkérdezettek 70 százaléka állítja, hogy a Fidesz kormányon más gazdaságpolitikát folytat majd, mint a jelenleg hatalmon lévők, míg minden ötödik válaszoló (22 százalék) gondolja, hogy nem lesz különbség a kormányok között.

Gyurcsánynak még mindig van befolyása


A Nézőpont Intézet telefonos kérdőíves kutatása szerint az augusztusi uborkaszezon óta nem tapasztalható érdemi elmozdulás a pártok támogatottságában. Apró változások láthatók, trendfordulóról azonban nincs szó: a teljes lakosság körében a Fidesz 38, az MSZP tíz, a Jobbik hét százalékon áll.

Ha most vasárnap lennének a választások, hárompárti parlament alakulna (a KDNP-vel együtt négypárti). Az aktív szavazók 52 százaléka a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re, nyolc százaléka pedig a Jobbikra voksolna.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége nem hiszi, hogy a Gyurcsány-korszak véget ért: a megkérdezettek 56 százaléka szerint Gyurcsány befolyással bír a kormányra - az MSZP-tábor 38, míg a Fidesz-tábor 71 százaléka gondolja így.

Nem volt jó döntés az IMF-hitel


A megkérdezettek 53 százaléka szerint nem volt jó döntés, hogy Magyarország az IMF-től vett fel hitelt, s csak egyharmaduk megértő Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon döntésével kapcsolatban.

A hitel felvételét egyébként az MSZP-tábor kétharmada helyesli (64 százalék), a Fidesz-tábor kétharmada (66 százalék) elutasítja. A vélemények azonban nemcsak a pártszimpátia, hanem az életkor alapján is elválnak: az adósság majdani visszafizetésével terhelt nemzedék, a 29 év alattiak 61 százaléka ellenzi a döntést, s a 60 év felettiek 44 százaléka mondta magát megértőnek.

A Nézőpont Intézet felmérése kitért a sukorói kaszinóépítés körüli botrányra is: a megkérdezettek alig 20 százalékuk támogatja az ügyeletet. E téren a pártszimpátia sem írja felül a meggyőződéseket: az MSZP-tábor 51 százaléka ellenzi a beruházást, a fideszesek 68 és a jobbikosok 67 százalékához hasonlóan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×