eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pettkó András: MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése

MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése - jelentette ki Pettkó András szerdán az MTI-nek azt követően, hogy az MDF országos választmánya jóváhagyta a pártból való kizárását.

Arra reagálva, hogy Hock Zoltánnal és Katona Kálmánnal együtt az ő párttagságát is törölték, elmondta: ő annak idején egy értékrendhez csatlakozott, és ennek az értékrendnek a szellemében fog dolgozni az elkövetkezendő években is.

Ugyanaz a 48 ember, aki megszavazta annak idején Bokros Lajost, hogy vezesse a párt európai parlamenti listáját, most a választmány tagjainak másik felét próbálja kizárni - tette hozzá.

Almássy Kornél volt MDF-es politikus a történtekre az MTI-nek úgy reagált: az MDF vezetésének az elmúlt fél évében végrehajtott alapszabálysértései, törvénytelen kizárásai és Dávid Ibolya "gyanús üzelmei" alapján már nem tud meglepődni a választmányi ülésen történteken.

Az MDF országos választmánya szerdán hagyta jóvá Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András pártból való kizárását.

Az MTI információi szerint 48 igen, 19 nem és 5 érvénytelen szavazattal született meg ez a döntés. Az ülésen nem jelent meg a három képviselő.

Herényi Károly, az MDF politikusa május 13-án közölte: Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András "törölték magukat" az MDF soraiból, mert a választmány csaknem kilencven százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelentek meg, vagy adtak pozitív nyilatkozatot a tervezett, de végül kudarcba fulladt frakcióalakításról. Herényi szerint az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője hétfőn egy nyilatkozatában azt mondta, hogy az volna a tisztességes, ha elhagynák az MDF-et azok, akik a párt jelenlegi irányvonalával nem értenek egyet.

"Azoknak, akiknek az az érdekük, hogy az MDF előretörését hátráltassák, mi keresnivalójuk van a pártban?" - tette fel a kérdést Bokros Lajos, aki szerint a választások után meg kell szűnnie "a belső ellenzék aknamunkájának", és a tagságnak fel kell sorakoznia "a Dávid Ibolya vezette vonal" mögé.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×