eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miért duplázódott meg a Margit híd felújítási költsége?

Mindössze két ajánlat érkezett a Margit híd felújítására: a Hídépítő Zrt. és a Vegyépszer Zrt. ajánlata. Vannak, akik a verseny hiányának tulajdonítják, hogy a korábban tervezett összeg kétszeresébe is kerülhet a felújítás, míg mások szerint a szűk határidő drágítja meg a munkát. A híd felújítását ugyanis 2011-ben be kell fejezni.

A főváros 13 milliárd forintos költséget számolt a Margit híd felújítására, a pályázók viszont ennek több mint kétszereséért, plusz 15 milliárd forintért vállalják a munkát.

"Első hallásra meglepő összegnek tűnik" - így reagált a Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek tanszék vezetője a majdnem 30 milliárd forintos hídfelújítási költségvetésre. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a híd igen nagy terhelés alatt van, ráadásul több mint 30 éve nem újították fel, holott egy hidat 25 évente rekonstruálni kellene.

Németországban egy három kilométeres új átkelőt építettek nemrég ugyanekkora összegből, bár Farkas György szerint nem mindegy, milyen technológiával készül egy híd, milyen széles, és halad-e át rajta villamos.

A budapesti felújítást szerinte éppen az drágíthatja meg jelentősen, hogy a munkálatok alatt is végig közlekedik majd rajta a 4-6-os villamos, és valóban drágítja a szűk kivitelezési határidő is.

Elmondta azt is: egy híd felújításánál mindig vannak olyan munkák, amelyeket egy új építésénél nem kell elvégezni, így valóban épp akkorra összeget tehet ki a rekonstrukció, mint egy új beruházás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×