eur:
385.39
usd:
355.2
bux:
67868.05
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem fél az embertől a hazánkban most fölbukkant madárfaj

Fenyőszajkókat figyeltek meg a napokban Szolnok belvárosában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa az InfoRádiónak elmondta: tavaly nagy madárinvázió volt Európában, ilyenkor néhány egyed - amely túléli a telet - párba állhat, és akár költhet is a számára idegen országokban. A madár bizalmas az emberrel, mert Szibériában nem nagyon találkozott vele.

A fenyőszajkó Európában elterjed költőfaj, de arról nem tudtunk eddig, hogy a mai Magyarország területén is fészkelne. Viszont a rendszeresen megjelenő őszi-téli vendégek közé tartozik - mondta el az InfoRádiónak Zalai Tamás, a Magyar Madártani Egyesület nomenclator bizottságának titkára.

Hozzátette: 2008 őszén viszont valóságos inváziót figyelhettünk meg Európa-szerte, nálunk pedig különösképpen; 180-200 madár jelenhetett meg az országban azóta. Ilyenkor előfordulhatnak alkalmi költések olyan helyeken is, ahol korábban ritkán láttak fenyőszajkót. Az inváziók idején hozzánk látogató madarak 90 százaléka ugyan előusztul, de a túlélők közül az, amelyik párt talál, akár költhet is - fejtette ki.

Szolnokon még csak annyit figyeltek meg, hogy egy madár gallyat adott át egy másiknak - jegyezte meg Zalai Tamás. Elmondása szerint a fenyőszajkó nagyon korán költ: a Kárpátokban már március elején lerakja a tojásait, amikor még hó borítja a hegyláncokat. Azaz április elején már illene, hogy fiókái legyenek.

Azt viszont Zalai Tamás el tudja képzelni, hogy még ivaréretlen, tavalyi kelésű madarak vannak Szolnokon, amelyek idén még nem kezdenek költésbe, de már párba álltak, és őrzik a területüket.

A fenyőszajkó a titkár elmondása szerint termetes énekesmadár, a feketerigónál nagyobb, sötétbarna színű, a mellén és a hátán feltűnő, fehér pöttyökkel. A hangja is könnyen elárulja: károgásszerű kiáltásait főleg a reggeli és az esti órákban lehet hallani. Az ilyen szibériai madarak nem nagyon láttak még embert korábban, ezért bizalmasan viselkednek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×