eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Korlátlan állami garancia érvényes a magyarországi banki betétekre - a nap legfontosabb hírei

Korlátlan állami garancia érvényes a magyarországi banki betétekre - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János hangsúlyozta: a garantált betétek köre nem változik. A pénzügyi tárca vezetője arról is beszámolt, hogy a kormány javaslata szerint az Országos Betétbiztosítási Alapnál a biztosított betétek értékhatára 6-ról 13 millió forintra nő; a tervezetet ötpárti egyeztetés után terjesztik a parlament elé.

Veres János elmondta: a betétekért így 13 millió forintig az Országos Betétbiztosítási Alap áll helyt, az e feletti összegért pedig az állam, az adófizetők pénzéből. Közben a Magyar Nemzeti Bank elnöke ismét stabilnak nevezte a magyar bankrendszert. Simor András a világ vezető központi bankjainak egybehangolt, fél százalékpontos kamatcsökkentésre vonatkozó döntésével összefüggésben hangsúlyozta: a fejlett és a feltörekvő gazdaságoknak nem kell okvetlenül azonos intézkedéseket megtenniük.

Jó tanács: tartsák meg a részvényeiket!

Egybehangzóan a meglévő részvények megtartását javasolják a jelenlegi pánikhangulatban a szakemberek. Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta: az eladással érdemes megvárni a fellendülést. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint összehangolt, globális intézkedések hatására térhetne vissza a tőzsdékbe vetett befektetői bizalom. A szakember azt javasolja, hogy a kisbefektetők tartózkodjanak a tőzsdei kereskedéstől, és válasszanak biztonságosabb befektetési formát.

Változatlanul az amerikai gazdaság a legversenyképesebb

A pénzügyi válság ellenére továbbra is az Egyesült Államok a legversenyképesebb ország a világon - olvasható a genfi World Economic Forum gazdasági elemző cég legújabb jelentésében. A rangsorban Magyarország a 62-ik helyre került, a tavalyi 47-ik helyett. A genfi elemzők január és május között - tehát még a pénzügyi válság előtt - a világ 134 országának versenyképességét vizsgálták több szempontból: egyebek mellett a makrogazdasági mutatók, a gazdasági stabilitás, az infrastruktúra fejlettsége, az üzleti szféra jellemzői és az innováció alapján.

Fidesz: csak kormányváltással védhető ki a pénzügyi válság

Csak új költségvetéssel és kormányváltással látja kivédhetőnek a pénzügyi válságot a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén úgy fogalmazott: ha pártja kormányra kerül, drasztikus adócsökkentéssel, a bürokrácia és a korrupció radikális visszaszorításával válaszol a pénzügyi és gazdasági világválság kihívásaira. A Fidesz elnöke szerint azért kell visszavonni a beterjesztett jövő évi költségvetési tervezetet, mert az alkalmatlan arra, hogy helyes választ adjon a problémákra.

Megszűnik az MDF-frakció?

Elutasította az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát a Tisztelet Társasága - közölte a szervezet ügyvivője. Schmuck Andor az InfoRádióban elmondta: kezdeményezték az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását is. Szólt arról is, hogy felszólították Vas János képviselőt, lépjen ki az MDF-frakcióból, és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat. Dávid Ibolya, az MDF elnöke válaszában azt mondta: hónapok óta nem tárgyalnak a társasággal, ezért - mint fogalmazott - természetes volt Schmuck Andor reakciója. Hozzátette: az elmúlt időszakban számos olyan kísérletet hiúsítottak meg, amely célja a párt függővé tétele volt; szerinte a mostani ügy is ennek a folyamatnak a része.

Veszélyes mennyiségű melamin a mogyoróban

Balmazújvárosban a határértéket jelentősen meghaladó melamin-mennyiséget találtak egy sajtos mogyorószállítmányban egy szúrópróba-szerű ellenőrzésen. Az országos főállatorvos a vizsgálati eredményekre hivatkozva azt mondta: a Kínából származó P-Nut Crackers Chips Snack World elnevezésű sajtos mogyoróban kilogrammonként 19,9 milligramm melamint találtak, ezért a terméket zárolták. Süth Miklós emlékeztetett arra, hogy ez a megengedett érték nyolcszorosa. Az ellenőrzést szeptember 30-én tartották.

Werner Faymann alakíthat kormányt Ausztriában

Ausztriában a parlamenti választásokon győztes szociáldemokraták vezetőjét, Werner Faymannt bízta meg kormány-alakítással Heinz Fischer köztársasági elnök. Werner Faymann azt mondta: szeretné, ha december elejéig be tudná fejezni a kormányalakítási tárgyalásokat. Megerősítette, hogy egy ismét nagykoalícióra törekszik, és kész már holnap találkozni a voksoláson második legjobb eredményt elérő konzervatív néppárt új elnökével, Josef Pröll-lel.

Két amerikai és egy japán kutatóé a kémiai Nobel-díj

Két amerikai tudósnak és egy japán kutatónak ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia közölte: Roger Tsien, Martin Chalfie, valamint Simomura Oszamu a fehérjék kutatásában végzett munkásságáért, a zöld fluoreszkáló fehérje felfedezéséért kapja az elismerést. Az indoklás szerint a csendes-óceáni medúzából izolált fehérje nagy jelentőségű a biokémia fejlődése szempontjából. Mindhárom kutató az Egyesült Államokban dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×