eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bazsa György: Kialakulatlan a bolognai rendszer a felsőoktatásban

A Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint nem volt megfelelően előkészítve a felsőoktatásban a bolognai rendszer kialakítása. Bazsa György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a mesterképzésnél az intézmények nem látják világosan a céljaikat.

Nem egyszerre, és nem elég tervezetten indult meg a bolognai rendszer kialakítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke, aki szerint az intézmények az 5 éves egyetemi képzések majdnem teljes anyagát belezsúfolták a 3 éves alapképzésbe, és nem határozták meg elég világosan a mesterszakképzés rendszerét.

A mesterszakok indításánál nem mindig látszik világosan, hogy az intézmények mit látnak célnak, funkciónak - mondta Bazsa György, aki úgy véli: a felsőoktatási intézmények elsősorban arra törekednek, hogy minél több és egyedibb mesterszakokat indítsanak, ám azok tartalma nem mindig világos, és nem mindig tükrözik a szakmai igényességet.

Bazsa György úgy látja: a bolognai rendszer egyelőre kialakulatlan és nem koherens, ám reméli, hogy idővel a tapasztalatok gyűlésével letisztul majd.

Magyarország 1999-ben írta alá a bolognai nyilatkozatot, ám évekig nem történt érdemi előrelépés - mondta a bizottsági elnök, hozzátéve: ha hamarabb kezdik a rendszer kiépítését, akkor komótosabban lehetett volna kialakítani a rendszert.

Törvénytelen névhasználat és túlzott marketingfogások

Vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek törvénytelenül használják az egyetem elnevezést. Ilyen a Kőrösi Csoma Sándor Magyaregyetem is, ami az Oktatási Hivatalnál már elkezdte a regisztrációs folyamatot, de amíg az országgyűlési döntés nem születik meg, addig nem használhatja jogszerűen az egyetem elnevezést.

Ne vezessék félre a közvéleményt arról, hogy egy-egy intézmény egyetemnek nevezi magát, miközben nem az - véli Bazsa György, hozzátéve: a törvény kimondja, hogy egyetem vagy főiskola csak az az intézmény lehet, amelyet a regisztrációs, illetve az akkreditációs eljárás után a kormány előterjesztésével az Országgyűlés a törvény mellékletében felsorol.

Bazsa György elmondta azt is: ma a felsőoktatásban is fontos szerepe van a marketingnek, hiszen az intézmények különböző reklámfogásokkal próbálják jobb fényben feltüntetni magukat.

A bizottsági elnök úgy véli: ezt nem tiltja a törvény, vannak azonban túlzó esetek, amikor egy néhány éves intézmény évszázados tradíciókra hivatkozik.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×