eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs, aki nyáron felelősségre vonja a kormányt

A Méltányosság Politikai Elemző Központ kutatója szerint öszvér a magyar közjogi rendszer. Más parlamenti demokráciákhoz képest nálunk szinte lehetetlen feloszlatni az országgyűlést. Ugyanakkor a kormány nyáron a legstabilabb, ilyenkor ugyanis ülésező parlament hiányában nincs, aki felelősségre vonhatná.

Szinte egyszerre döntött a törvényhozás feloszlatásáról és az előrehozott választások kiírásáról az osztrák kormánykoalíció az elmúlt napokban.

Az osztrák alkotmány is, miként a magyar, lehetővé teszi a parlamentnek, hogy feloszlassa önmagát - mondta el az InfoRádiónak a hírrel kapcsolatban Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász. Hozzátette: ez viszonylag ritka parlamentáris megoldás, Európa parlamentáris rendszereiben az államfő szokta föloszlatni azt.

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az európai államfőknek korlátlan parlament-feloszlatási joga van - jegyezte meg a Méltányosság Politikai Elemző Központ kutatója.

A magyar alkotmány két olyan esetet említ, amikor a köztársasági elnöknek lehetősége van feloszlatni az országgyűlést. Az egyik, amikor az első személyi javaslattételtől számított negyven napon belül nem képes megválasztani a köztársasági elnök miniszterelnök-jelöltjét. A másik pedig az, amikor a parlament 12 hónap alatt négyszer vonja meg a bizalmat a kormánytól.

Ezzel szemben Európában már egyszeri vagy kétszeri bizalommegvonás is elég szokott lenni mindehhez - mutatott rá Szentpéteri Nagy Richárd.

Hozzátette, Ausztriában többségi akarat következtében oszlik fel a parlament. Itthon a többség viszont nem szeretné, hogy ez megtörténjen. Többségi parlamentet egyébként Európában sehol sem könnyű feloszlatni - fogalmazott az alkotmányjogász.

A magyar közjogi rendszer meglehetősen öszvér - jelentette ki a kutató. Mindenekelőtt nem elnöki, még csak nem is fél-elnöki. Alapvetően parlamentáris, de nem következetes: elszakadt a parlamentáris hagyománytól, de e magyar közjogi múlttól is - vélekedett. Hisz - mondta - a parlamentarizmus tökéletesen működött mind a dualizmus alatt, mind a két háború közt

Az alkotmányjogász arra is figyelmeztetett: nyáron, amikor nem ülésezik a parlament, nincs olyan testület, ami megvonhatná a bizalmat a kormánytól. Így az ilyenkor lehet a legstabilabb, és felelősségével sem kell szembesülnie - mondta a Méltányosság Politikai Elemző Központ munkatársa.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×