eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Üzentek Orbán Viktornak a külföldi országok vezetői

A régiós országokból, valamint Izraelből, Oroszországból, Törökországból is gratuláltak a kormányfőnek a választási győzelemhez.

Felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét hétfőn Benjamin Netanjahu korábbi izraeli kormányfő, és gratulált a Fidesz nagyarányú, kétharmados választási győzelméhez - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az első gratuláló, még a választás éjszakáján, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő táviratban, Narendra Modi indiai miniszterelnök a twitteren, Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vucsics szerb elnök, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök, Eduard Heger szlovák miniszterelnök telefonon fejezte ki gratulációját Orbán Viktornak.

"A magyar nép támogat téged, mert tudatosítja, hogy mindig a magyar érdekeket helyezed az első helyre, és hazád szolgálata számodra küldetés" - írta Milos Zeman cseh államfő az Orbán Viktor magyar kormányfőnek írott gratuláló táviratában hétfőn. A cseh államfő hangsúlyozta, hogy a cseh-magyar kapcsolatok kitűnőek, jól fejlődik az együttműködés az Európai Unióban és a NATO-ban. A V4-es együttműködést szerinte kiemelten kell kezelni.

Petr Fiala cseh miniszterelnök levélben gratulált Orbán Viktor magyar kormányfőnek a választási győzelméhez, majd a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: "Európának egységesen ki kell állnia Ukrajna mellett, amelynek területén Oroszország háborús bűncselekményeket követ el". Fiala kifejtette, bízik abban, hogy Magyarország a parlamenti választások után aktívabban bekapcsolódik az Ukrajna elleni orosz háború okozta helyzet megoldásába.

Andrej Babis volt miniszterelnök kijelentette: Orbán Viktor bebizonyította, hogy egyike az Európai Unió legtapasztaltabb politikusainak.

Robert Fico korábbi szlovák kormányfő úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök "nagyon egyértelműen" Magyarország függetlenségére és gazdasági virágzására épített. Fico - aki jelenleg a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki erejének, az Irány (Smer-SD) politikai pártnak az elnöke - leszögezte: Orbán Viktor a magyar érdekeket helyezi az első helyre, és nem hagyta, hogy bevonják az ukrajnai konfliktusba.

"V. V. Putyin orosz elnök üdvözlő táviratot küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek abból az alkalomból, hogy a pártja által vezetett koalíció győzött a magyarországi parlamenti választáson" - közölte a Kreml sajtószolgálata. Vlagyimir Putyin kifejezte reményét, hogy "a nehéz nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú partneri kapcsolatok további fejlődése teljes mértékben megfelel majd Oroszország és Magyarország népe érdekeinek".

Az olasz politikusok közül elsőként Matteo Salvini gratulált a Fidesz győzelméhez. A Liga vezetője azt írta, "egyedül mindenki ellen, miközben az egyengondolkodás baloldali fanatikusai támadtak, fenyegettek azok, akik el akarnák törölni Európa zsidó-keresztény gyökereit, lenéztek azok, akik meg akarják szüntetni a család, biztonság, érdem, fejlődés, szolidaritás, szuverenitás és szabadság értékeit, most is győztél annak köszönhetően, ami a többiekből hiányzik: az emberek szeretete és támogatása".

Matteo Salvini üzenetét úgy fejezte be, hogy "Hajrá, Viktor, tisztelet a szabad magyar népnek!".

Edi Rama albán miniszterelnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Milorad Dodik a Bosznia-Hercegovinai államelnökség szerb tagja, Zoran Milanovics horvát elnök valamint Milos Zeman cseh elnök nyilatkozatban gratulált, Marine Le Pen francia elnökjelölt, Santiago Abascal, a spanyol jobboldali VOX párt elnöke és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője pedig a Facebookon fejezte ki elismerését a Fidesz győzelme után.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×