eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Robert Fico szlovák kormányfőt a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján a Pesti Vigadó előtt 2017. július 4-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A szlovák politikusok közül Robert Fico gratulált elsőként Orbán Viktornak

A szlovák politikusok közül elsőként nem Eduard Heger miniszterelnök, hanem a korábbi háromszoros kormányfő, Robert Fico gratulált Orbán Viktor győzelméhez. A három magyar párt egyesülésével létrejött Szövetségen belül leginkább az MKP platformjába tartozó politikusok örülnek a Fidesz elsöprő sikerének, a Híd képviselői sokkal óvatosabb nyilatkozatokat tettek. Milos Zeman cseh államfő is üzent.

A szlovák közvéleményt lekötik az Oroszország Ukrajnában vívott háborújáról és az orosz gázcsapok esetleges elzárása miatt kialakuló energiaválságról szóló hírek. Hétfőn, a kora délutáni órákig egyik szlovák közjogi méltóság sem kommentálta nyilvánosan a magyarországi választások eredményét.

Orbán Viktor győzelméhez a szlovák politikusok közül elsőként a korábbi háromszoros kormányfő, a jelenleg ellenzékben, a Smer elnökeként politizáló Robert Fico gratulált. Szerinte Orbán Viktor első helyen kezelte a magyarok érdekeit és nem hagyta Magyarországot belerángatni az ukrajnai háborúba. „Gratulálok Magyarországnak a választási eredményekhez. Egyáltalán nem lepődtem meg. Annak ellenére, hogy értékrendben ellentétes oldalon állok Orbán Viktorral, a Smer kormányzásának ideje alatt közösen garantáltuk a szlovák–magyar kapcsolatok stabilitását, melyek már nem képezik tárgyát a szlovák belpolitikai versengésnek” – állapította meg Fico a közösségi oldalán.

A fél évvel ezelőtt a három szlovákiai magyar párt, az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejött Szövetségben volt, aki ünnepelt és gratulált, volt, aki visszafogottan nyilatkozott. Forró Krisztián pártelnök sok sikert és jó munkát kívánt a következő Orbán-kormánynak, és kiemelte, hogy Magyarország döntő többsége ismét megmutatta, fontos számára a hagyományos értékek mentén történő politizálás.

A Híd platformjának képviselői mindenekelőtt a magyarországi politikától való függetlenséget hangsúlyozták, kiemelve, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke lesz a következő négy évben,

nem pedig Szlovákiáé vagy a szlovákiai magyaroké.

Sólymos László, a Híd korábbi elnöke a közösségi oldalán a következőket írta: „Tartsuk tiszteletben a magyar választópolgárok döntését, a magyar kormánnyal pedig törekedjünk korrekt partneri kapcsolatra és foglalkozzunk azzal, ami a dolgunk. Azzal, hogy hogyan tudjuk elérni azt, hogy közösségünknek a szlovák törvényhozásban ismét legyen egy erős képviselete.”

A parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom abban bízik, hogy a választásokat megnyerő Orbán Viktor nagyobb erőt fog kifejteni, hogy otthon és a világban egyaránt a szabad világ oldalán álljon. „Nyugtalansággal vesszük tudomásul, hogy a parlamentbe a szélsőséges Mi Hazánk Mozgalom is bejutott. Meggyőződésünk, hogy a radikalizálódás nem megoldás a ma égető problémáira” – mondta Lenka Halamová, a kereszténydemokraták szóvivője.

A Postoj című konzervatív portál választási kommentárja szerint Orbán Viktor a magyar belpolitika eszközévé tette az ukrajnai háborút. Lukáš Krivošík, a lap publicistája úgy fogalmazott, a választásokat Orbán Viktor már megnyerte, most már átértékelhetné az ukrán kártyával játszott játékát. A lap megjegyzi, komoly problémát jelenthet Magyarország eltávolodása Lengyelországtól az ukrán kérdés miatt. „Orbán Viktor fortélyos politikusként ezt a rizikót valószínűleg tudatosítja, és a megnyert választások után valószínűleg korrigálja a keleti szomszédjával kapcsolatos politikáját” – olvasható a lap hasábjain.

(Képünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×