INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

választás 2018

plakát

eltávolítás

jegyző

jegyzők országos szövetsége

Leleplezik a Fidesz új plakátját, amelyet Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója Az ellenzék lebontaná a határzárat címmel tartott sajtótájékoztatón mutatott be Budapesten, az Alkotmány utcában 2018. január 30-án.

Május 8-án lejár egy látványos határidő a választás után

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A pártoknak harminc napon belül, tehát legkésőbb május 8-ig le kell szedniük a választási plakátjaikat. Ezt mondja ki a törvény, amit azonban nem könnyű betartatni. A Jegyzők Országos Szövetségének elnöke ezért azt javasolja, hogy a falragaszokat közmunkásokkal szedessék le, sőt ilyen hirdetéseket a jövőben csak azokra a mobil felületekre lehessen kihelyezni, amelyeket az önkormányzatok raknak ki az utcákra a kampány idejére. 

A választási törvény szerint a politikai plakátokat a szavazást követő harminc napon belül azoknak kell leszedniük, akik kirakták, vagy akiknek érdekében kirakták - mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. A kint maradt hirdetéseket az önkormányzatoknak kell összeszedniük, és ennek költségét kifizettethetik a pártokkal, illetve a jelöltekkel, de ezt nem szívesen vállalják magukra a helyhatóságok – tette hozzá Tóth János.

"Vannak olyan plakátok, amelyeknek az eltávolítását nem is merjük vállalni, mert olyan értéket képvisel a berendezés, amelyre kirakták, hogy sérülés esetén vita tárgya lehetne, hogy ki viseli a felelősséget" - mondta Tóth János.

A jegyzők szövetségének vezetője szerint nem az óriásplakátokkal, a citylightokkal és a villanyoszlopokon lévő, úgynevezett „elefántfülekkel" van baj, hiszen azokat a tulajdonos cégek leszedik, hanem a falragaszokkal, mert azok

vagy letéphetetlenek, vagy csak úgy távolíthatók el, hogy közben megrongálják az alatta lévő felületet.

"Ha a kormány úgy döntene, hogy a harminc nap letelte után a közfoglalkoztatottak az eltávolításban közreműködhetnek, akkor megfelelő felügyelet mellett a plakátok egy részének leszedése megtörténhetne" - mondta az elnök.

Ha rajta múlna, Tóth János csak a kampány idejére kihelyezett mobil hirdetőtáblákra engedné kiragasztani a plakátokat. Ilyeneket már most is alkalmaz néhány önkormányzat.

"Az a baj, hogy nehezen kötelezhetők a jelöltek és a pártok arra, hogy csak ezen a felületen hirdessenek. Ha ez bekerülne a szabályok közé könnyebb dolga lenne mindenkinek" - javasolta Tóth János.

Május 8. után egyébként a lakók is eltávolíthatják azokat a választási falragaszokat,

amelyek zavarják őket – mondta az InfoRádióban Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

Nyitókép: Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Választási plakátok eltávolítása
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018