eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER,4 (RUSSIA OUT): The United Russia Party Leader Dmitry Medvedev leaves the scene during the Congress of The United Russia Party, on December,4,2021, in Moscow, Russia. Members of Kremlin-backed party, marking its 20th anniversary, gathered in Moscow for a party congress despite the rise of the coronavirus pandemic. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

A cél az USA szétesése és a Nyugat megalázása – brutális jövőt vizionál Dmitrij Medvegyev

Nem lehet szövetség Oroszország és a Nyugat között, mert a nyugati országok állandóan meg akarják fosztani a jövőtől az orosz államot, ezért a szétszakításukra és a feldarabolásukra kell törekedni – jelentette ki az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

Megjegyzései alapján nehéz elképzelni, hogy egykor ő volt az, aki kedélyesen együtt hamburgerezett az amerikai elnökkel és hazáját képviselte az akkor még létező G8-as csoportban. Dmitrij Medvegyev az ukrajnai háború kitörése óta az orosz politikai élet első számú „beszólója” lett – különösen a nála sokkal színesebb, de hasonlóan hátborzongató szövegeiről ismertté vált Vlagyimir Zsirinovszkij halála után.

A korábban atomcsapással is fenyegetőző volt orosz államfő és miniszterelnök most azt nevezte az orosz politika hosszútávú céljának, amit Moszkva legvehemensebb bírálói kívánnak neki. Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője szerint ez

az Egyesült Államok szétesése vagy egy teljesen egyenrangú ellensúly létrehozása, és a Nyugat – benne Európa – olyan szintű megalázása, hogy az ne legyen többé ellenséges Moszkvával.

Dmitrij Medvegyev közölte: nem lehet szövetség Oroszország és a Nyugat között, mivel a nyugati országok állandóan meg akarják fosztani a jövőtől az orosz államot, ezért szerinte a szétszakításukra és a feldarabolásukra kell törekedni. Mindezeket egy nappal azután mondta, hogy Nagy-Britanniában adásba került az orosz nagykövettel készített interjú, amelyben ugyan a diplomata a hazája ellen folytatott proxyháborúval vádolta meg Londont, de a beszélgetés végén azt mondta, hogy a két ország rendezheti a viszonyát.

A keményebb hangnemet megütő Dmitrij Medvegyev szerint „a Nyugat megalázása” után csak egyetlen cél lehet: az Egyesült Államok szétesésének elérése vagy minimum olyan ellensúly létrehozása, amely a Szovjetunió és a Varsói Szerződés idején volt. Ebben szerinte a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a BRICS-csoport segíthet.

A korábbi orosz elnök azzal érvelt, hogy

„az egyensúly nélküli világ a jelenlegi realitások közepette tíz év múlva összeomlik, és ha a Nyugat ezt nem ismeri fel, akkor mindenkinek befellegzett”.

Szeptemberben pedig úgy fogalmazott, hogy az olyan NATO-tagországok helyén, amelyek „megelőző csapást fontolgatnak Oroszország ellen, csak egy nedves folt marad”, mert Moszkva taktikai nukleáris fegyvert vethet be az ilyen kijelentéseket tevő államok ellen.

Ebben az esetben érvénybe lépne a NATO kollektív védelemről szóló 5. cikkelye, amelynek lényege, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet. A pont célja nyilvánvalóan az elrettentés, annak demonstrálása, hogy bármely NATO-tag elleni támadás a teljes katonai szövetség elleni offenzívával ér fel.

„Mérlegeljék, hogy mit beszélnek” – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev. Az orosz Biztonsági Tanács alelnökének mostani nyilatkozata előtt néhány nappal Vlagyimir Putyin az orosz nukleáris doktrína módosítását javasolta, amely szerint egy nem atomhatalomnak egy atomhatalom támogatásával történő, Oroszország elleni támadását közös agressziónak kell venni.

„Még a hagyományos fegyverekkel indított ilyen támadásnál is mérlegelhető lenne az orosz atomfegyver bevetése” – fogalmazott az orosz elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×