eur:
394.16
usd:
356.99
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével, valamint a két ország küldöttségének tagjaival folytatott tárgyaláson a moszkvai Nagy Kreml-palotában 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Majsev

Az "eurodegeneráltaknak" üzent Dmitrij Medvegyev

A mongolok „elküldték” az Európai Uniót és Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) azzal, hogy semmibe vették az elfogatóparancsot, amelyet a testület Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen adott ki, aki Ulánbátorba látogatott – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében.

Medvegyev kommentárjában az Európai Unió nyilatkozatára reagált, amelyben Brüsszel „aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy orosz vezetőt meghívták Mongóliába, amely tagja az ICC-nek.

„A mongolok elküldték az ICC-t és az eurodegeneráltakat a XIII. század óta ismert orosz–mongol irányba. Én, ha ennek a tökéletlen »bíróságnak« a bírái és ügyészei helyében lennék, leginkább attól félnék, hogy néhány őrült megpróbálja végrehajtani a törvénytelen parancsot. Ebben az esetben az életük nem érne többet, mint ez a (...) papírdarab” – írta Medvegyev.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC ) tárgyalás-előkészítő kamarája tavaly március 17-én elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos letartóztatását, azzal vádolva meg őket, hogy „törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából”. Moszkva ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy – egyébként Washingtonhoz és Pekinghez hasonlóan – nem ismeri el az ICC joghatóságát, és számára jogi szempontból e bíróság minden döntése semmis. Moszkva több közvetett megnyilvánulásában a vádat is valótlannak minősítette.

Putyin öt év után először látogatott ismét Mongóliába. A hétfő este megkezdődött hivatalos látogatásra Uhnágín Hürelszüh mongol elnök 2023 őszén, egy pekingi találkozón hívta meg orosz hivatali partnerét.

Az ukrán külügyminisztérium pénteken felszólította a mongol hatóságokat, hogy az ICC elfogatóparancsa alapján vegyék őrizetbe az orosz államfőt. A Kreml szóvivője pénteken közölte, hogy az orosz vezetés nem tart ettől. Az ukrán külügyminisztérium erre reagálva megfenyegette Mongóliát, hogy „együtt fog működni partnereivel” az ország megbüntetése érdekében, és bűnrészességgel vádolta meg Ulánbátort.

Szergej Cekov, az orosz felsőház külügyi bizottságának tagja kedden az RT orosz állami médiaügynökségnek nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy Mongólia nem fogja elrontani viszonyát első számú barátjával, Oroszországgal „az úgynevezett Nemzetközi Büntetőbíróság borzalmas és marginális döntései miatt”. Kifejezte meggyőződését hogy „Ukrajnában a legfőbb bűnözők az ukrán államhatóság szervei, az elnökkel együtt”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×