eur:
391.02
usd:
360.3
bux:
73648.28
2024. július 23. kedd Lenke
Demonstration of the Mistral surface to air launcher in use by the Belgian Army.
Nyitókép: Getty Images

Még hónapokig védtelen maradhat Szlovákia légtere

Új légvédelmi rendszer érkezik Szlovákiába, ugyanis Spanyolország kisebb méretű mobil eszközöket ígért az országban állomásozó NATO-csapatoknak. A szlovák védelmi minisztérium azonban még nem rendelte meg azokat a berendezéseket, amelyek pótolhatják a korábban Ukrajnába küldött légvédelmi rendszereket, így Szlovákia légtere gyakorlatilag még hónapokig sebezhető maradhat.

A Mistral nevű eszközök elsősorban a lesti bázison állomásozó spanyol katonák védelmére szolgálnak majd. Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint ez csupán az első lépés az ország biztonságának szempontjából. A korábbi tárcavezető, Jaroslav Naď szerint azonban olyan eszközökről van szó, amelyek a korlátozott hatótávolságuk miatt csupán azokat a katonai bázisokat védik, ahová telepítették őket.

Szlovákiának 2022-ig volt saját légvédelmi rendszere, de Oroszország ukrajnai inváziója után Eduard Heger kormánya Kijevnek adományozott összesen 13 szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépet, és az ugyancsak szovjet gyártmányú S–300-as rakétarendszerét.

Szlovákia azóta a NATO-szövetségesek segítségére szorul saját légterének védelmében.

A légvédelmi ütegek pótlását eddig Szlovákia NATO-szövetségesei biztosították, úgy, hogy a saját légvédelmi rendszereiket kölcsönözték. Az S–300-as rendszer átadása után négy Patriot-rakéta védte a szlovák légteret. Ezek közül kettő Németországból, egy-egy pedig Hollandiából és az Egyesült Államokból érkezett. Idővel azonban ezeket is visszakérték a kölcsönadó országok, az utolsó két Patriot rakétát tavaly nyáron szállították vissza. A pozsonyi kormány abban bízik, hogy amíg az új rendszert nem szerzik be, addig a szomszédos országok – köztük Magyarország – fogják őrizni a szlovák légteret.

Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök a múlt héten Budapesten tett hivatalos látogatása alkalmával úgy fogalmazott, Magyarország ígéretet tett, hogy 2025-ig meghosszabbítja a szlovák légtér védelméhez nyújtott segítségét. A szlovák elnök ezt az után jelentette ki, hogy tárgyalt Sulyok Tamás magyar államfővel.

„Nagyon örülök, hogy 2025 végéig számíthatunk Magyarország segítségére. Szlovákia lakosai nevében nagyon köszönöm ezt a segítséget” – mondta Pellegrini. Sulyok Tamás kijelentette: örül, hogy a magyar hadsereg főparancsnokaként garantálhatja Szlovákia légterének védelmét.

Hétfőn este viszont némileg módosult a helyzet, hiszen megérkezett Szlovákiába az első két F–16-os vadászgép, melyeket a kuchyňai katonai reptéren fogadtak ünnepélyes keretek között. Szlovákia még 2018 végén kötött szerződést 14 amerikai F–16-os vadászgép megvásárlásáról, a leszállítást azonban késleltette a világjárvány. A szliácsi repülőtér átalakításáig a kuchyňai reptéren lesz a vadászgépek állomáshelye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Itt a friss döntés az alapkamatról

Itt a friss döntés az alapkamatról

Az előző kamatdöntő ülést követően Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta: júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére.

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×