eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zuzana Caputova szlovák államfő (j) voksol egy bazini szavazóhelyiségben 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/TASR/Michal Svítok

Szombaton elnököt választanak a szomszédban

Szlovákia szombaton új államfőt választ. A tizenegy jelölt közül végül kilenc induló maradt, ketten visszaléptek. A júniusban leköszönő Zuzana Čaputová államfő arra buzdította az embereket, hogy járuljanak az urnákhoz. Azt szeretné, ha Szlovákiának öt év múlva is elismert helye lenne a világban, jó viszonyt ápolna a szomszédos országokkal. A szombati szavazást 48 órás kampánycsend előzi meg.

Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, Andrej Kiska és Zuzana Čaputová után hamarosan új köztársasági elnöke lesz az 1993 óta önálló Szlovákiának. Zuzana Čaputová államfő mandátuma idén június 15-én lejár, a szlovákiai választópolgárok pedig arról dönthetnek szombaton, hogy ki legyen az utóda, ki legyen az, aki újabb öt évre beköltözhet a pozsonyi Grassalkovich-palotába. Az elnöki székért eredetileg tizenegyen versenyeztek, a jelöltek mindegyike férfi. A voksolás napjáig viszont ketten visszaléptek, így már csak kilencen mérik össze erejüket. Ők a következők: Peter Pellegrini, Ivan Korčok, Štefan Harabin, Igor Matovič, Ján Kubiš, Marian Kotleba, Patrik Dubovský, Milan Náhlik és az egyetlen magyar jelölt, Forró Krisztián.

Zuzana Čaputová a közszolgálati televízióban szerda este sugárzott beszédében elmondta, a társadalom számára az a legjobb, ha a következő államfő erős felhatalmazást kap. A hivatalából júniusban távozó elnök azt szeretné, ha Szlovákiának öt év múlva is elismert helye lenne a világban, jó viszonyt ápolna a szomszédos országokkal, a partnerországokkal és a szövetségeseivel, és sikerülne előbbre lépnie. „Semmi mást nem kívánok, mint hogy önök, az ország állampolgárai biztonságos és barátságos otthonuknak tekinthessék az országot” – szögezte le Zuzana Čaputová, és arra kérte az embereket, éljenek választójogukkal és menjenek el szavazni szombaton.

48 órával a választás napját megelőzően kampánycsend lépett életbe, amely alatt a jelöltetek nem folytathatnak kampánytevékenységet. Tilos a közvéleménykutatási eredmények nyilvánosságra hozatala. A jelöltekkel kapcsolatban nem hozhatnak nyilvánosságra sem támogató, sem ártó információkat a közszolgálati tévéadásban, az audiovizuális médiaszolgáltatáson belül, időszakos és nem időszakos kiadványokban, illetve ügynökségi hírekben.

A szavazóhelyiségek szombaton reggel hét órától este tíz óráig tartanak nyitva. A Szlovák Statisztikai Hivatal több mint 600 munkatársa fogja elektronikusan összegezni 50 szavazatszámláló központban az államfőválasztás eredményét. Szavazni csak személyesen lehet, elektronikusan vagy postai úton nem, és a számlálást is személyesen végzik a bizottsági tagok. A választás idején nemcsak egyenruhás, hanem civil ruhás rendőrök is szolgálatban lesznek. Készenlétben lesznek továbbá a tűzszerészek, valamint a speciális alakulatok tagjai.

Ez lesz a hatodik közvetlen államfőválasztás Szlovákiában, a szavazásra 4,3 millió választópolgár jogosult. Ha az első körben a jelöltek valamelyike nem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát plusz legalább egy szavazatot, akkor második fordulót tartanak, melynek időpontja április 6.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×