eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

21 éves börtönbüntetésre ítéltek egy kelet-ukrajnai szakadárokat segítő cseh férfit

Súlyos börtönbüntetést kapott az a cseh állampolgár, aki 2016 és 2020 között a Moszkva-párti szakadár fegyvereseket segítette Kelet-Ukrajnában. A prágai városi bíróság korábbi döntését a fellebbviteli testület megerősítette.

A prágai bíróság harmadszor tárgyalta Alojz Polák ügyét, akit terrorista csoportban való részvétellel és terrortámadás elkövetésével vádoltak meg. „Polák úr csatlakozott az ukrán kormány ellen harcoló donbaszi szeparatistákhoz” – mondta a bírósági tárgyaláson Marek Bodlák államügyész.

Az 52 éves Alojz Polák 2016 decemberében hagyta el Prágát, hogy az úgynevezett Donyecki Népköztársaság katonailag szervezett egységei által ellenőrzött területre menjen. Felfegyverkezett, és katonai feladatokat kezdett végrehajtani. Az úgynevezett Köztársasági Gárda soraiban aktívan részt vett az ukrán kormánycsapatok elleni harcokban is. Először mesterlövészként, később szakaszparancsnokként dolgozott. 2016 és 2020 között bizonyíthatóan az ukrán hadsereg legalább négy katonáját lőtte le.

Alojz Polák ezt saját maga is beismerte a közösségi oldalán: egy Facebook-posztban azt állította, hogy már négy rovátka van a fegyvere csövére karcolva. A bíróságon egy katonai szakértő is megerősítette, hogy a gyilkosságok elkövetésének idején a férfi valóban a helyszínen tartózkodott, és a szeparatisták oldalán harcolt. Mindez elegendő bizonyíték volt a bíróság számára.

Az ügyész 25 éves börtönbüntetést kért a vádlottra, a bíróság végül 21 évet szabott ki. A korábbi brünni lakos jelenleg szökésben van, a bíróság a távollétében mondta ki az ítéletet. Védőügyvédje a tárgyaláson azt mondta, nem zárható ki, hogy ügyfele már nincs életben.

Csehországban nem ez az első eset, hogy a bíróságok börtönbüntetést szabnak ki a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán folytatott aktív harci tevékenységért. Martin Sukup tavaly decemberben 21 évet, Martin Kantor volt hivatásos katona korábban 20 évet, míg a fehérorosz származású Aljakszej Fagyejev 21 évet kapott. Ők szintén szökésben vannak.

Cseh állampolgárok a hatályos jogszabályok szerint csak konkrét, személyre szóló államfői engedéllyel csatlakozhatnak külföldi hadseregekhez. Eddig mintegy 160 cseh állampolgár kapott engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe. A cseh védelmi tárcához beérkezett kérvények száma meghaladja a háromszázat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×