eur:
390.73
usd:
366.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ten Thousand Euro In Stack Against Euro Banknotes Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

A cseh elnök szeretne mihamarabb euróval fizetni

Petr Pavel cseh államfő újévi beszédében arra kérte a cseh társadalmat, hogy szabaduljon meg a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarán történt lövöldözés utáni félelemtől. Arra is felszólította a lakosságot, hogy támogassa az euró bevezetését. A cseh elnök úgy véli, a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt egy nyitott és exportorientált gazdaságú közép-európai országnak.

Petr Pavel cseh köztársasági elnök újévi beszéde elején felidézte a karácsony előtti prágai tömeggyilkosságot, amelyben 17 ember vesztette életét. Azt mondta, hogy a fájdalmas emlék tovább él az emberekben, de nem szabad, hogy eluralkodjon rajtuk a félelem. „Az emlékhelyeken meggyújtott mécsesek és elhelyezett virágok azt a közös akaratot jelzik, hogy a kegyetlenség és az erőszak nem félemlíthet meg bennünket” – fogalmazott Pavel.

Az államfő szerint a társadalomnak erősebben és egységesebben kell kilábalnia a tragikus eseményből, és nem szabad, hogy Csehország elmúlt évét kizárólag ez a borzalmas tett határozza meg.

A belpolitika terén a kormány egységét emelte ki Petr Pavel. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy öt különböző párt alkotja a kormánykoalíciót, nincsenek köztük látható viták. Méltatta az ország adósságkezelésére tett erőfeszítéseiket, még ha ezek népszerűtlen intézkedések is voltak. Szerinte azonban Petr Fiala kabinetje nem kommunikálja megfelelően ezeket a lépéseket. Nagyra értékelte ugyanakkor, hogy Csehország kiáll az euroatlanti elvek és értékek mellett. „Az Európai Unió a NATO-val együtt garancia számunkra, hogy Csehországnak erős partnerei vannak, akikre támaszkodhat” – jegyezte meg Petr Pavel, aki

beszédében megszólította a fiatal generáció képviselőit is, akik szerinte a változás és a fejlődés hordozói, és akiket a politikusok gyakran figyelmen kívül hagynak.

„Törekednünk kell az olyan változások előmozdítására, amelyek a politika és a társadalom figyelmét a fiatalabb generációk felé fordítják” – hangsúlyozta az elnök.

Hivatalba lépése utáni első újévi üzenetében az államfő az euró csehországi bevezetésére irányuló intézkedéseket is sürgetett. „Eljött az idő, hogy konkrét lépéseket tegyünk e kötelezettségvállalás teljesítése felé” – mondta Petr Pavel. Szerinte a közös uniós valuta bevezetése jelenti a jövőt egy nyitott és exportorientált gazdaságú közép-európai országnak.

Csehország hivatalos fizetőeszköze jelenleg a korona. Prága a többi tagországgal összhangban az ország húsz évvel ezelőtti uniós csatlakozásakor vállalta az euró bevezetését, de ennek nincs megszabott határideje.

A Petr Fiala miniszterelnök vezette cseh kormány még nem döntött az euró bevezetésének időpontjáról. Egy frissen életbe lépett jogszabály azonban lehetővé teszi azoknak a vállalatoknak, amelyek forgalmuk nagy részét euróban bonyolítják, hogy számláikat is ebben a pénznemben állítsák ki. A cseh kereskedelmi kamara szerint már most is sok nagy cég euróban számláz egymásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×