eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.MTI/AP/Darko Bandic
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Nem tetszik az uniónak a politikailag kényes ügyek kezelésével kapcsolatos pozsonyi döntés

Az Európai Bizottság felszólította a szlovák kormányt, hogy ne folytassa a Btk. tervezett módosítását, és ne szüntesse meg a Különleges Ügyészi Hivatalt. A Fico-kabinet szerdán hagyta jóvá azt a javaslatot, amely szerint január 15-től megszűnik a politikailag kényes ügyek nagy részével foglalkozó különleges ügyészség. Az ellenzék szerint a megszüntetéssel a kormánynak az az egyértelmű célja, hogy egyeseknek büntetlenséget biztosítson.

Jövő év január 15-én megszűnik Szlovákiában a Különleges Ügyészi Hivatal, a kormány ugyanis elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosítását, amely az ügyészségről szóló törvényt is módosítja. Robert Fico miniszterelnök ezzel megvalósítja egyik legfontosabb célját, eltávolítja posztjáról az egyik politikai ellenfelét, Daniel Lipšicet, az ügyészség vezetőjét. Lipšic 2020 őszétől több olyan eljárást is indított, amelyekben jelenlegi kormánypárti politikusokat vagy hozzájuk köthető vállalkozókat gyanúsítottak meg korrupcióval vagy bűnszervezet létrehozásával. Daniel Lipšic néhány órával a kormány döntése előtt megpróbálta megmenteni az intézményt azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de nem járt sikerrel. A különleges ügyészség ügyészei a főügyész beosztottjai lesznek.

A szlovák ellenzék tiltakozik. A korábban OĽaNO-ként ismert, most a Slovensko nevet viselő, Igor Matović által vezetett mozgalom tagjai megkezdték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásgyűjtést, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzenek a kormánnyal szemben. Igor Matovič szerint „a kormány az ellenkezőjét cselekszi annak, amit ígért, és előre megfontolt szándékkal merényletet követ el a jogállamiság ellen”. Állítása szerint a kormány célja az, hogy büntetlenséget garantáljon a hozzá közel álló személyeknek, akiket korrupcióval, bűnözői csoport létrehozásával és hivatali jogkörrel való súlyos visszaéléssel gyanúsítanak. Veronika Remišová, a mozgalom tagja úgy fogalmazott, hogy ezzel a maffia előtt nyit ajtót a kormány. A Slovensko mozgalom karácsonyig minden munkanapon a parlament épülete elé várja az tiltakozókat, valamint a parlamenti és a parlamenten kívüli demokratikus ellenzéki pártokat.

Az Európai Bizottság megerősítette, arra kérte Szlovákiát, hogy ne szüntesse meg a Különleges Ügyészi Hivatalt, mert ekkora változtatásokat alaposan meg kell fontolni. „A kiterjedt és az uniós szabályozás több területét is érintő tervezett módosítások elfogadása alapos elemzéseket igényel” – áll a bizottság Szlovákiának küldött állásfoglalásában. A levelet Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos és Ylva Johansson belügyi biztos írta. Azt kérték Boris Susko szlovák igazságügyi minisztertől, hogy a szlovák kormány egyelőre függessze fel a módosítási folyamatot, és főleg „ne ragadtassa magát gyorsított eljárásra, anélkül, hogy szabályosan és alaposan konzultálna az érintett felekkel odahaza és európai uniós szinten is”. A bizottság kész a további politikai és szakmai párbeszédre, a cél a kérdések részletes megvitatása, és azt javasolják, a szlovák kormány egyeztessen az Európa Tanács Velencei Bizottságával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×