eur:
380.28
usd:
351.6
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Masszív fennakadásokat okoz a brit orvossztrájk

Csütörtökig nem végeznek úgynevezett programozott császármetszést a brit állami kórházakban a pályakezdő és főorvosok együttes sztrájkja miatt. A brit történelem első ilyen munkabeszüntetése közel 130 ezer időpont-módosításához vezetett.

Jobb jelenleg nem betegnek lenni Nagy-Britanniában, vagy olyan páciensnek, akinek hónapokkal ezelőtt adtak időpontot a mostani hét első néhány napjára. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) történetében ugyanis

példátlan módon együtt sztrájkolnak a pályakezdő orvosok és a főorvosok,

és csak a karácsony napjára jellemző alapszolgáltatást nyújtanak egészen csütörtök reggelig.

Egy állapotos nő azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy meglévő egészségügyi problémája miatt azt javasolták neki, mindenképpen a meghatározott szülési dátum előtt szüljön. A terhességét nyomon követő csapat korábban azt közölte vele, hogy a kijelölt napon megindítják nála a szülést, de a szülésznőjével való konzultáció után abban maradtak, hogy a terhesség 39. hetében császármetszést hajtanak végre nála. Időközben viszont azt hallotta, hogy ez nem lesz lehetséges a sztrájk miatt.

A munkabeszüntetések ellenére a sürgősségi császármetszéseket továbbra is végrehajtják. Aktivisták emlékeztették az érintetteket az európai emberi jogi konvencióra, amit Nagy-Britannia is aláírt. Eszerint a nőknek joguk van döntéseket hozniuk a szülés körülményeiről, például annak módjáról. A császármetszések jelentős késleltetése vagy egy programozott műtét törlése az egyéni körülmények figyelembevétele nélkül sértheti az emberi jogokat és súlyos következményekkel járhat – teszik hozzá.

A brit kormány felszólította a szakszervezeteket, hogy hagyjanak fel „a szűnni nem akaró” sztrájkolással, azt állítva, hogy az orvosok fair és méltányos fizetésemelést kapnak. A brit orvosi kamara szerint azonban az orvosoknak elegük van abból, hogy „őket állítják be a probléma forrásának”. Egy közvélemény-kutatás szerint

a brit lakosság 40 százaléka a kormány számlájára írja az egyre hosszabb várólistákat és csak 15 százalék hibáztatja a sztrájkoló orvosokat.

Az orvosi kamara szerint Rishi Sunak miniszterelnök rendszeresen az orvosokat állítja be bűnbaknak. Sunak számára kellemetlen a sztrájk, mert most folyik a Konzervatív Párt rendes, éves konferenciája. A kormányfő ott elmondandó szerdai beszéde fogja meghatározni, mennyire sikerül megtartania a tagság támogatását.

Az orvosok korábbi sztrájkja nyomán már 130 ezer sebészi beavatkozást mondtak le, de a kamara szerint sokkal több időpontot azért nem tudnak valójában betartani, mert a sztrájkmentes időszakban sincsenek elérhető ágyak és elegendő személyzet „a krónikus alulfinanszírozás miatt”.

A mostani sztrájk miatt sok betegnek nem csinálják meg a röntgent, az ultrahangot vagy más kezelést, amiatt, hogy keddtől a brit radiológusok is letették a munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban a minimálbéremeléshez képesti 10 százalékos emelésre számíthatnak a tanárok, felülvizsgálhatják a státusztörvény teljesítményértékelési rendszerét. A PISA-teszteken rossz eredményre számítanak a magyar diákoktól, melyet a koronavírus-járvány miatti nehézségeknek tulajdonítanak – többek között ezekről a témákról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti meghallgatásán a Telex szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×