eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems
Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Masszív fennakadásokat okoz a brit orvossztrájk

Csütörtökig nem végeznek úgynevezett programozott császármetszést a brit állami kórházakban a pályakezdő és főorvosok együttes sztrájkja miatt. A brit történelem első ilyen munkabeszüntetése közel 130 ezer időpont-módosításához vezetett.

Jobb jelenleg nem betegnek lenni Nagy-Britanniában, vagy olyan páciensnek, akinek hónapokkal ezelőtt adtak időpontot a mostani hét első néhány napjára. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) történetében ugyanis

példátlan módon együtt sztrájkolnak a pályakezdő orvosok és a főorvosok,

és csak a karácsony napjára jellemző alapszolgáltatást nyújtanak egészen csütörtök reggelig.

Egy állapotos nő azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy meglévő egészségügyi problémája miatt azt javasolták neki, mindenképpen a meghatározott szülési dátum előtt szüljön. A terhességét nyomon követő csapat korábban azt közölte vele, hogy a kijelölt napon megindítják nála a szülést, de a szülésznőjével való konzultáció után abban maradtak, hogy a terhesség 39. hetében császármetszést hajtanak végre nála. Időközben viszont azt hallotta, hogy ez nem lesz lehetséges a sztrájk miatt.

A munkabeszüntetések ellenére a sürgősségi császármetszéseket továbbra is végrehajtják. Aktivisták emlékeztették az érintetteket az európai emberi jogi konvencióra, amit Nagy-Britannia is aláírt. Eszerint a nőknek joguk van döntéseket hozniuk a szülés körülményeiről, például annak módjáról. A császármetszések jelentős késleltetése vagy egy programozott műtét törlése az egyéni körülmények figyelembevétele nélkül sértheti az emberi jogokat és súlyos következményekkel járhat – teszik hozzá.

A brit kormány felszólította a szakszervezeteket, hogy hagyjanak fel „a szűnni nem akaró” sztrájkolással, azt állítva, hogy az orvosok fair és méltányos fizetésemelést kapnak. A brit orvosi kamara szerint azonban az orvosoknak elegük van abból, hogy „őket állítják be a probléma forrásának”. Egy közvélemény-kutatás szerint

a brit lakosság 40 százaléka a kormány számlájára írja az egyre hosszabb várólistákat és csak 15 százalék hibáztatja a sztrájkoló orvosokat.

Az orvosi kamara szerint Rishi Sunak miniszterelnök rendszeresen az orvosokat állítja be bűnbaknak. Sunak számára kellemetlen a sztrájk, mert most folyik a Konzervatív Párt rendes, éves konferenciája. A kormányfő ott elmondandó szerdai beszéde fogja meghatározni, mennyire sikerül megtartania a tagság támogatását.

Az orvosok korábbi sztrájkja nyomán már 130 ezer sebészi beavatkozást mondtak le, de a kamara szerint sokkal több időpontot azért nem tudnak valójában betartani, mert a sztrájkmentes időszakban sincsenek elérhető ágyak és elegendő személyzet „a krónikus alulfinanszírozás miatt”.

A mostani sztrájk miatt sok betegnek nem csinálják meg a röntgent, az ultrahangot vagy más kezelést, amiatt, hogy keddtől a brit radiológusok is letették a munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×