eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Striking Junior doctors and consultants organised by the BMA are joined by members of the UNITE trade union, on strike for more pay against the East London NHS Foundation Trust. The members of both trade unions marched around the Royal London Hospital on September 20, 2023 in London, England. In a historic day for the NHS, both consultants and junior doctors unite together to challenge the Governments reluctance to restore pay to 2008 levels in real terms. This stand has prompted the Government to consider minimum service level regulations that may potentially require doctors to work during the strikes. (Photo by Guy Smallman/Getty Images)
Nyitókép: Guy Smallman/Getty Images

Brit orvossztrájk: kevés az alkalmazott és az ágy, hazaküldenék a kórházakból a betegeket

„Vigyétek haza a rokonaitokat a kórházból!” – ezt üzente a brit egészségügyi szolgálat a hozzátartozóknak az orvossztrájk közepette. A személyzet hiánya miatt ugyanis egyre nagyobb terhelés alá kerülnek a baleseti osztályok.

Folytatódik a brit „junior doktorok” eddig példátlan munkabeszüntetése és a brit egészségügyi szolgálat, az NHS arra kéri a családtagokat, hogy vigyék haza azokat a szeretteiket, akiket formálisan kiengednének a kórházból. Azért szólították fel erre a rokonokat, mert

nincs elég ember, aki a normális eljárási rendet betartva, hivatalosan ki tudná engedni a kórházból a pácienseket.

Több regionális egészségügyi szervezet arra kéri a családokat, hogy sürgősen jelentkezzenek hozzátartozójukért, mert ágyakat akarnak felszabadítani.

Az úgynevezett junior doktorok – azaz azok a kórházi orvosok, akik 9 évnél rövidebb ideje praktizálnak – lépcsőzetesen 35 százalékos béremelést követelnek. Azzal érvelnek, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentették a fizetésüket, és ezért a héten hatnapos sztrájkot indítottak.

Az őket képviselő Brit Orvosi Kamara és az NHS között közben egyre inkább elmérgesedik a vita – írja a The Telegraph című lap. Csütörtökön az orvosszakszervezet egyik vezetője azt mondta: „az NHS gyűlöli az orvosokat” és „összezár a kormánnyal”, amely nem hajlandó újabb fizetési ajánlattal előállni. Előtte azonban a kamara mondott nemet 20 esetben is arra a kérésre, hogy a junior doktorok felvegyék a munkát a betegek biztonsága érdekében. A kérdés mostanra ideológiai vitává fajult.

A legtöbb brit konzervatív lap felháborodottan számol be a fejleményekről, a baloldali médiumok szerint viszont „nem a betegbiztonságról van szó, hanem politikai nyomást fejtenek ki az orvosokra”. A Spectator című konzervatív magazin ugyanakkor megemlíti, hogy a junior orvosok átlagfizetése még most is magasabb, mint egy átlag dolgozóé „és pár éves gyakorlat után már a duplájához közelít majd”.

A magazin idézi a kamara által a sztrájkolóknak kiküldött WhatsApp „gyakori kérdések” üzenetet: maximum az éves fizetés 365-öd részét veszítik el a sztrájkkal. Közben arra is emlékeztet:

Skóciában a junior doktorok elfogadták a 12 százalékos béremelést, szemben a 35 százalékot követelő angolokkal.

Közben azonban szinte egész Anglia területén kritikussá nyilvánították a helyzetet és a kórházak úgynevezett „fekete figyelmeztetéseket” adtak ki, miután a baleseti osztályok azt üzenték az embereknek, hogy csak „életveszély esetén” forduljanak hozzájuk.

Ezzel párhuzamosan példátlanul sok influenzás és covidos beteg kerül most a kórházakba és az Angliát sújtó áradások óriási káoszt és baleseteket okoznak.

Az egészségügyi vezetők szerint a kórházi orvosok „az év legrosszabb hetét” választották ki a sztrájkra.

Érdekes módon a január 9-ig tartó, hat napos munkabeszüntetés már nem izgatja annyira a brit médiát – pénteken a lapok egy celeb tévés műsorvezető férjének halálhírével voltak tele: igaz, az 56 éves férfiről szóró híradásoknak is van egészségügyi vonatkozása: három éven át küzdött a „hosszú Coviddal”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×