eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mehetnek a "Zsuzsik" Brazíliába - Magyarországgal példálózott a szlovák miniszter

Szlovák tarackágyúkkal erősödhet a brazil hadsereg, erről tárgyalt Rióban Jaroslav Naď .

Szlovákia és Brazília elmélyítheti együttműködését a fegyverkezés és a védelmi ipar területén. Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter Rio de Janeiróban tárgyalt brazil kollégájával, José Mucióval. A szlovák Konštrukta Defence állami tulajdonú vállalat által gyártott Zuzana 2 tarackágyúkkal és más fegyverekkel bővülhet a brazil hadsereg arzenálja.

Jaroslav Naď megbízott szlovák védelmi miniszter a világ egyik legnagyobb nemzetközi védelmi és biztonsági kiállítására, a LAAD-ra utazott a brazil fővárosba, hogy a két ország közti védelmi együttműködés fejlesztéséről egyeztessen, valamint, hogy partnereket keressen a szlovákiai fegyveripar számára.

„Több európai ország, köztük Csehország és Magyarország is épp a védelmi ipar kereskedelmi kapcsolatain keresztül épített ki diplomáciai kapcsolatokat Brazíliával. A Biztonsági és Védelmi Iparszövetség válogatott termékei között

Szlovákia számos érdekes terméket kínálhat”

– közölte a tárcavezető, majd hozzátette, az együttműködés fejlesztése a szlovák fegyveripar számára jelentős partnerek és tapasztalatok szerzését eredményezheti olyan régiókban, amelyekben Szlovákia nem rendelkezik jelentős jelenléttel. A minisztérium szerint Brazília folyamatosan érdeklődik a kölcsönös katonai együttműködés elmélyítése iránt.

A szlovák és a brazil védelmi miniszter találkozóján arról esett szó, hogy a szlovák Konštrukta Defence állami tulajdonú vállalat által gyártott Zuzana 2 tarackágyúkkal és más fegyverekkel bővülhet a brazil hadsereg arzenálja. A Konštrukta Defence felajánlotta teljes termékportfólióját, azaz mind a Zuzana 2 önjáró löveget, mind ennek könnyített változatát, az Evát. „Az első körben jól szerepelt a Zuzana 2, és bejutott a pályázati felhívás második fordulójába. Nagy esélyünk van rá, hogy sikeres lesz a pályázatunk” – jelentette be Štefan Škultéty, a szlovák fegyvergyárat üzemeltető vállalat vezérigazgatója.

Az előzetes egyeztetés szerint Brazília előbb két darabot rendel a Zuzana 2 önjáró lövegekből majd, ha azok a tesztelés során beválnak, további 34 darab megvásárlásáról szóló szerződést írnak alá a szlovák céggel.

A szlovák tüzérségi eszközök a francia, a kínai és az izraeli haditechnikával versenyez.

A Zuzana 2 tarackágyúból Szlovákia 8 darabot már Ukrajnának is legyártott, hogy segítségére legyen keleti szomszédjának az oroszok ellen vívott háborúban. A Zuzanára a tüzérségi fegyverek utódjaként tekintenek. Előnye, hogy a töltés automatikusan történik, a legénység pedig védve van a jármű páncélzata által. Egy perc alatt képes öt-hat lövés leadására. Az orosz hadsereg a nyolc leszállítottból eddig mindössze egyetlen ilyen önjáró löveget semmisített meg a harcok során.

Jaroslav Naď és José Mucio a Zuzana 2 Brazíliába exportálásán kívül a brazil védelmi ipar további fejlesztési lehetőségeiről is tárgyalt. Kitértek a két ország nemzetközi műveletekben való közös részvételére is, akárcsak az ukrajnai helyzetre. A szlovák védelmi minisztérium vezetője szerint Szlovákia és Brazília álláspontja az ukrajnai konfliktus kérdésében nem áll messze egymástól. „A miniszter határozottan kijelentette, hogy Brazília szerint Oroszország az agresszor, amely megtámadta Ukrajnát, és megsértette a nemzetközi jogot. Olyan megoldást keresünk, amely megakadályozza, hogy eszkalálódjon a helyzet” – fogalmazott Jaroslav Naď megbízott szlovák védelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×