eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
19 December 2022, Slovakia, Bratislava: Slovakian soldiers climb onto the tank after the handover of a Leopard 2A4 to Slovakia by the German defense minister. Lambrecht then visits German Bundeswehr soldiers stationed in the NATO country Slovakia in Lest (military training center) and Sliac (military airport). The German soldiers in Slovakia, which borders directly on Ukraine, are part of the Air Missile Defence Task Force and NATOs multinational Battlegroup. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Megtörtént a nagy német–szlovák harckocsi-cserebere

Németország leszállította az első 15 Leopard 2A4 tankot Szlovákiának, cserébe az Ukrajnának átadott 30 gyalogsági harcjárműért. Jaroslav Naď szlovák és Christine Lambrecht német védelmi miniszter arról is tájékoztatott, hogy Németország újabb légvédelmi rendszert küld Szlovákiának a keleti országrész megerősítésére. A két német Patriot légvédelmi rendszer legalább 2023 végéig marad északi szomszédunknál.

A Németországból ékezett 15 harckocsival Szlovákia eleget tesz a NATO-szabványoknak – jelentette be Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter, miután Pozsonyban fogadta német kollégáját, Christine Lambrechtet. A két ország közti megegyezés szerint a jövő évig mind a 15 tank Szlovákiában marad. Addigra kiképezik a megfelelő számú katonát is. Naď megerősítette, hogy fokozatosan az összes harcjárművet felszerelik a titkos katonai kommunikációhoz szükséges berendezéssel, amely kompatibilis lesz a hadsereg rendszereivel. A német miniszter elismerően szólt a kölcsönös együttműködésről. Kiemelte, hogy Szlovákia rövid időn belül szovjet fegyvereket küld Ukrajnának, olyanokat, amelyeket az ukránok jól ismernek.

„Nemcsak az ukrán fegyveres erőket segítettük az orosz agresszióval szemben a szabadságért és a demokráciáért folytatott igazságos harcukban, hanem fejlesztettük a szlovák fegyveres erőket is” – fogalmazott a szlovák védelmi miniszter, és hozzátette, jó hír Szlovákia számára, hogy Leopard harcjárművek érkeznek az országba. A tárcavezető közölte, a cél a nehézgépesített dandár felállítása, a meglevő 30 darab T-72-es harckocsi még nem volt elegendő a teljes harckocsizászlóaljhoz. „Tisztában vagyunk azzal, hogy sem a T-72-es, sem a Leopard nem a legkorszerűbb harcjármű, de a közeljövőben nem tervezzük újabbak beszerzését” – tette hozzá Jaroslav Naď.

19 December 2022, Slovakia, Bratislava: Christine Lambrecht (SPD), Federal Minister of Defense, symbolically hands over the key to Jaroslav Nad, Minister of Defense of Slovakia, for the Leopard 2A4. Lambrecht will then visit German Bundeswehr soldiers stationed in the NATO country Slovakia in Lest (military training center) and Sliac (military airport). The German soldiers in Slovakia, which borders directly on Ukraine, are part of the Air Missile Defence Task Force and NATO's multinational battlegroup. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Christine Lambrecht német védelmi miniszter jelképesen átadja a Leopard 2A4 kulcsát szlovák kollégájának, Jaroslav Nadnak. Kay Nietfeld/picture alliance/Getty Images

A harckocsik mellett újabb légvédelmi rendszer is érkezik Szlovákiába Németországból, mégpedig a keleti országrész megerősítésére. Christine Lambrecht elmondta, a Mantis rendszer a sérült ukrán berendezések javítását végző nagymihályi központ védelmét szolgálja. Hangsúlyozta, nagyon fontos a régióban élő és a központban dolgozó emberek védelme. Mindkét tárcavezető megerősítette, hogy a két német Patriot légvédelmi rendszer legalább 2023 végéig Szlovákiában marad. „Megállapodtunk, hogy ha például karbantartás miatt ki kell vonnia a német félnek ezeket a rendszereket, akkor vagy egy másik szövetséges országból érkeznek a Patriot rendszerrel azonos vagy azzal kompatibilis berendezések, vagy a német féllel közösen keresünk megoldást, esetleg valamilyen más rendszer váltja fel a Patriotot” – tájékoztatott Jaroslav Naď.

Ő is és német kollégája is kiemelte Szlovákia és Németország együttműködésének fontosságát. A szlovák miniszter nagyra értékelte, hogy Németország Leopard harcjárműveket szállított az Ukrajnának adományozott gyalogsági járművek pótlására, továbbá a Zuzana 2 önjáró lövegek megrendelését is, amelyeket Németország Dániával és Norvégiával közösen szerez be Ukrajna számára. Megjegyezte, Szlovákia csatlakozott ahhoz a német kezdeményezéshez, hogy közösen találjanak megoldást a légvédelem garantálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×