INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

ukrajnai háború

szlovákia

oroszország

löveg

patriot

rastislav káčer

MTI/EPA/Martin Divisek

Ukrajna átvette az utolsó tarackágyút Szlovákiától, a külügyminiszter közben szigorítana a szankciókon

Az Egyesült Államok közben kivonja a Patriot légvédelmi rendszerét Szlovákiából, és a németországi bázisra szállítja karbantartásra.

A most Ukrajnába küldött Zuzana 2 típusú önjáró löveg az utolsó darab azok közül a tarackágyúk közül, amelyeket Szlovákia a Konštrukta-Defence állami tulajdonú részvénytársaságon keresztül Ukrajnának szállít egy szerződés keretében. A felszereléseket a védelmi minisztérium adta át, miután az átutalást jóváírták a tárca által kezelt számlán.

A megegyezés értelmében a nyolc darab Zuzana 2 leszállítása mellett a szlovák cég további 16 darab Zuzana löveget fog gyártani Ukrajna számára, amelyek előállítását Dánia, Németország és Norvégia közösen finanszírozza. Jaroslav Naď megbízott szlovák védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a fegyverek közelebb viszik az ukránokat a győzelemhez.

Az Egyesült Államok közben visszavonja Szlovákiából a Patriot légelhárító rendszerét,

és a németországi bázisra szállítja, ahol karbantartáson esik át. A védelmi tárca jelezte: tárgyal a szövetségesekkel a megfelelő helyettesítésről. A biztonságra való tekintettel nem pontosították, hogy konkrétan mikor vonhatják vissza a Patriot rendszert, de a becslések szerint ez heteken belül megtörténhet. Az amerikai Patriot mellett két német Patriot rendszert is Szlovákiába telepítettek. Jaroslav Naď és német kollégája, Christine Lambrecht tavaly decemberi találkozásuk során egyeztetett róla, hogy a német rendszerek legalább 2023 végéig Szlovákiában maradnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteken felkérte Zuzana Čaputová szlovák államfőt, hogy csatlakozzon a béketervéhez, amellyel lezárható lenne az ukrajnai háború. Čaputová biztosította Zelenszkijt, hogy Szlovákia a lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja Ukrajnát. A megbízott szlovák külügyminiszter ennek kulcsát az Oroszországgal szemben foganatosított szankciók szigorításában látja.

Rastislav Káčer szerint a szankciókat nemcsak addig kell fenntartani, amíg Ukrajna szabad nem lesz, hanem mindaddig, amíg Oroszország fenyegetést jelent a demokratikus Európára. "Ez nyilvánvalóan nem rövid időre szól,

fel kell készülnünk arra is, hogy újabb vasfüggöny ereszkedik le"

– mondta a szlovák diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy mindenekelőtt olyan gazdasági blokádra van szükség, amely megakadályozza, hogy Oroszország olyan technológiákra tegyen szert, amelyek lehetővé teszi számára a fegyvereket előállítását.

Rastislav Káčer azt is fontosnak tartja, hogy Szlovákia következetesen felszámolja az Oroszországtól való minden gazdasági függését. "Ez az olaj-, gáz- és atomenergia-források teljes diverzifikálását jelenti. Oroszországot el kell szigetelni ezen a téren" – mondta. Szerinte Ukrajna egyes részein még hosszú ideig tarthatnak a harcok, befagyhat a konfliktus. "Bízom Ukrajnában, abban, hogy a mi támogatásunk is hozzájárul ahhoz, hogy képes legyen megvédeni a szabadságát" – tette hozzá a megbízott szlovák külügyminiszter.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Ukrajna átvette az utolsó tarackágyút Szlovákiától, a külügyminiszter közben szigorítana a szankciókon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018