INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

rendőr

szlovákia

létszám

Police light on a car of the german police

Mintegy kétezerrel kevesebb a rendőr Szlovákiában, mint amennyi kellene

Egy készülő törvénytervezet új jogköröket, lehetőségeket és feladatokat adna a városi rendőrség számára, így pótolná az állami rendőrség köreiben a hiányt.

Szlovákiában a rendőrség attraktív videókkal és egyéb, a hivatást népszerűsítő anyagokkal igyekszik embereket toborozni a jócskán hiányos testületbe. A szlovák rendőrség állományában ugyanis kétezerrel kevesebben szolgálnak, mint az elégséges volna. Tavaly közel 3600-an szerették volna újonnan magukra ölteni a rendőri egyenruhát, a jelentkezők közel kétharmadát, 65 százalékát viszont elutasították, vagy saját maguk vonták vissza a kérvényüket.

Zuzana Eliášová a Joj TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a felvételi kérelmek negyedét maguk a rendőrséghez jelentkezők vonják vissza a negatív pszichológiai teszt után, 12 százalékuknak pedig egyszerűen nem megfelelőek a fizikai adottságai ahhoz, hogy rendőr lehessen. Ezeknek az alapfeltételeknek az elengedését a felvételi során nem mérlegelik. Szlovákiában Bazinban működik rendőri szakközépiskola, ahová tavaly 300-an nyertek felvételt. Lukáš Amtmann, az oktatási intézet igazgatóhelyettese közölte, hogy a felvett diákoknak megközelítőleg 10 százaléka hagyja ott időközben az iskolát.

Az aktuális adatok szerint Szlovákiában jelenleg 20 173 rendőr tagja a rendőri testületnek. Fizetésük kezdőként 850 euró, azaz mintegy 340 ezer forint. A szomszédos Csehországban, ahol ugyancsak hasonló a helyzet, és szintén kevés a rendőr, ez az összeg 1072 euró, ami 428 ezer forintnak felel meg. Érdekesség viszont, hogy a szlovák pénzügyminisztérium alá tartozó Értéket a Pénzért Intézet legutóbbi elemzése szerint Szlovákiában a környező országok viszonylatában nemhogy kevés, hanem épp ellenkezőleg, feleslegesen sok a rendőr. Patrik Pružinský, az intézet elemzője szerint amennyiben a környező országokéra csökkentenék a szlovák rendőrök létszámát, évente 80 millió eurót takaríthatna meg az állam.

A szlovák belügy ezt másképp látja, és az állami rendőrség soraiban kialakult hiányra úgy kíván megoldást találni, hogy bővíti a városi rendőrök jogköreit. A tárca által e célból létrehozott munkacsoportban több szlovákiai nagyváros önkormányzati rendőrségének parancsnoka is helyet kapott, így az eddig napvilágot látott változások nagy részét a szakma egyetértéssel fogadta.

A tervezet értelmében egységes elnevezést kapnának a városi és az állami rendőrök. Az egyenruhákról és szolgálati járművekről lekerülne a városi jelző, maradna csupán a rendőrség felirat, kiegészülve az adott település címerével vagy egyéb szimbólumával. Egy másik fontos pont, hogy az új törvény elfogadásával a városi rendőrség tagja is szolgálatba helyezhetné magát, ha bűncselekményt tapasztal. A készülő törvény lehetőséget teremtene a városi rendőrök számára, hogy sebességet mérjenek az utakon. A bővülő jogkörök miatt várhatóan az állami adatbázisokhoz is szélesebb hozzáférést kapnak majd.

Nyitókép: fhm/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018