eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus (COVID-19) elleni oltóanyagot tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó egy prágai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákiához is kevesebb oltóanyag érkezik a Pfizertől

Igor Matovič miniszterelnök szerint a 18 éven felüliek csak július végén, augusztusban kapnának a vakcinából. Az oltásprogram jelenlegi tendenciái azonban mást mutatnak. Szlovákiában ezért a tömeges tesztelésre is a védekezés egyik alappilléreként tekintenek. A kilencedik napja tartó általános mintavétel ma ér véget. Holnaptól pedig a rendőrség intenzívebben ellenőrzi a kijárási tilalom betartását.

Szlovákia is hasonló gondokkal küzd, mint az Európai Unió legtöbb tagországa, amely egyelőre nem engedélyezte az orosz és a kínai védőoltás alkalmazását. Igor Matovič kormányfő számításai szerint nyár végére mindenkinek jut az oltóanyagból, de ha nem gyorsul fel a vakcináció, elképzelhető, hogy sokak csak jövő év elején kaphatják meg az oltást. Az egy hónapja tartó oltási program során Szlovákiában még csak 103 ezren kapták meg a védőoltást. A Pfizer ezen a héten 31 590 adag oltóanyag leszállítását tervezi Szlovákiába, ami 38 százalékkal kevesebb a tervezettnél.

Február második felében viszont annyival több vakcina érkezik majd Szlovákiába, hogy néhány lépésben kompenzálja a most tapasztalt késedelmet.

Február harmadik hetében például 54 990 védőoltás érkezik az országba, ami az eredeti rendelésnél 6,4 százalékkal több. A rá következő héten 8,3 százalékkal lesz nagyobb a szállítmány a tervezettnél.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, Brüsszel elvárja a beszállítóitól az érvényben lévő szerződések betartását. Ellenkező esetben az Európai Unió kész jogi lépésekkel kényszeríteni őket. Azt, hogy az Európai Tanács elnöke ezekkel a szavakkal pontosan mire gondolt, nem lehet tudni, hiszen a szerződések titkosak. „Nem tudjuk, mekkora késedelmi díjat foglal magába a szerződés, nem tudjuk, pontosan kit terhel a felelősség, ahogy azt sem, hogy milyen folyamat keretében és mennyire szigorúan” – magyarázta Matej Kačaljak, a Comenius Egyetem Pénzügyjogi Tanszékének vezetője, hozzátéve, annyit lehet tudni, hogy egy ilyen szerződés megszegésének magánjogi következményei lehetnek.

Az oltás épp akkor akadozik Szlovákiában, amikor közvetlenül a második hullám tetőzése után van az ország. A kormány szilveszter óta szigorú bezárkózással igyekszik megfékezni a vírus terjedését, továbbá az országos szűrőteszteléssel, amely kedden végződik.

A kijárási korlátozás február 7-ig van érvényben. A rendőrség azt ígéri, hogy szerdától intenzívebben fogják ellenőrizni a tilalom betartását.

A korlátozás alóli kivételek érvényesítéséhez a legtöbb embernek negatív PCR- vagy antigén tesztet kell felmutatnia, vagy egy igazolást arról, hogy már átesett a Covid-19 betegségen. Szerdától csak negatív teszttel lehet például a munkahelyre, postára, bankba, ruhatisztítóba, könyvtárba, optikába, cipőjavítóhoz, kerékpár- és autószervizbe menni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×