eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt, az SNP vezetője nyilatkozatot tesz edinburghi hivatalában 2019. december 19-én. Sturgeon hivatalosan felszólította a brit kormányt annak lehetővé tételére, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Neil Hanna

Covid-szabályozás: tilos átlépni a skót határt

Skócia megtiltotta, hogy más brit lakosok lépjenek a területére és azt is, hogy a skótok átlépjék a belső határt. A szabályozást a Covid-19 járvány miatt vezették be. A skótok egy részének saját lakóövezetét sem szabad elhagynia. De lehet, hogy az egész intézkedés jogtalan.

Míg Angliában jelenleg három fokozatú a Covid-19 karantén-rendszer, addig a skótok már egy negyedik fokozatot is bevezettek – és péntek estétől jön az extra szigor.

A hármas és négyes fokozatú területek - például Skócia központi részeinek – lakói nem hagyhatják el körzetüket. Emellett megtiltották a skót-angol határ átlépését. Bárki, aki megsérti a szabályt, érkezzék bármelyik oldalról, több mint 20 ezer forintnak megfelelő bírságra számíthat.

A négyes fokozatba sorolt skót területeken az emberek megrohamozták a boltokat, hogy elintézzék a korai karácsonyi vásárlást és élvezzék az utolsó, viszonylag szabad napot.

Van-e joga Skóciának rendelkezni a határról?

Közben bírálatok érték Nicola Sturgeon skót első minisztert, mert kérdéses: van-e joga a skót autonómia parlamentjének bevezetni a határra vonatkozó szabályozást.

Ráadásul a hatóságok hagytak néhány kiskaput. Például a skótok elhagyhatják a karanténzónájukat, sőt az országrészt is, ha jószág etetésére, véradásra vagy autóvezetési vizsgára indulnak.

Azok viszont, akik a helyi karantén miatt nem szállhatnak repülőre, nem számíthatnak kompenzációra, ha a járatuk elindul.

A Daily Mail című lap idézte Adam Tomkins skót konzervatív parlamenti képviselőt és jogászprofesszort, aki szerint nem világos, hogy a skót parlament hozhat-e ilyen szabályokat.

„A Nagy-Britannián belüli szabad mozgásról a brit parlament dönthet, nem világos, hogy a skót parlament ezzel szembemehet-e”

– mondta.

Bírálták a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt lépéseit a skót munkáspárti és liberális képviselők is, súlyosan hibásnak nevezve azokat, illetve felszólítva a polgárokat, hogy „tagadják meg a bírság megfizetését”.

Kétmilliónál is több embert érint

A skóciai hármas készültségi szint lehetővé teszi, hogy néhány étterem részlegesen nyitva maradjon. A négyes szint már a totális karanténra hasonlít és kötelezővé teszi a nem létfontosságú üzletek bezárását. Ám két különböző háztartás hat tagja a szabadban még mindig találkozhat egymással.

A négyes szintű szabályozás péntek estétől 2,3 millió emberre vonatkozik.

Az utazási korlátozásokat csak egy nappal bevezetésük előtt hozták nyilvánosságra. Ezek előírják, hogy a skóciai lakosoknak tilos Nagy-Britannia más részeibe utazniuk és más brit országrészben élők nem léphetnek skót területre. Nicola Sturgeon skót első miniszter azzal vette védelmébe a döntést, hogy „egy ilyen helyzetben, egy ilyen emberre, mint én hárul a feladat, hogy megtegyem, ami helyes, még ha nem is népszerű”.

Boris Johnson: "katasztrófa volt az autonómia"

A brit miniszterelnök – akinek a brexit miatt sincs túl jó kapcsolata Sturgeonnel – néhány napja azzal váltott ki felzúdulást, hogy „katasztrófának” nevezte a Skóciának adott részleges autonómiát.

Miniszterei később azt állították: Johnson támogatja az autonómia ötletét, de az erősítette a szeparatizmust és a nacionalizmust az országrészben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×