INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

jair bolsonaro

brazília

védőmaszk

bíróság

koronavírus

Jair Bolsonaro brazil elnök támogatóihoz beszél brazíliavárosi nagygyűlésén 2020. április 19-én. Bolsonaro túlzónak tartja több brazil szövetségi állam koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseit és azt szorgalmazza, hogy az élet minél előbb térjen vissza a normális kerékvágásba, minél kevesebb kárt okozva a gazdaságnak. Brazíliában 38 654-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, 2462 ember életét veszítette.

Fejmosást kapott egy bírótól a brazil elnök

Ráparancsoltak a brazil elnökre: maszkot hord, vagy megbírságolhatják a koronavírus-járvány elleni szabályok megsértéséért. Jair Bolsonaro elnök ugyanis a vírus terjedését fékező maszk nélkül sétált a fővárosban.

Jair Bolsonaro Donald Trump ideológiai harcostársa. Hozzá hasonlóan nem szíveli az Egészségügyi Világszervezetet és az új típusú koronavírus terjedését fékező maszkokat.

Egy brazil bíró azonban render utasította az elnököt, azzal a kommentárral, hogy

“korrigálja tiszteletlen magatartását”.

Bolsonaro már többször is figyelmen kívül hagyta a rendelkezéseket - vagy a politikailag megosztott Brazíliában ellenfelei sietnek bírálni megnyilvánulásait. Május végén az egyik szombat este hotdogért és egy doboz kóláért indult testőrei társaságában a brazil fővárosban. Fekete maszkját az állára húzva az utcán meg is ette a hotdogot, közben bírálói azt kiabálták neki, hogy “gyilkos” - mivel aznap épp közel ezer brazil halt meg a Covid-19 betegségben.

Az összes brazil haláleset száma mostanra meghaladja az 52 ezret.

A jobboldali-radikális Bolsonaro többször is megjelent a pandémia során nyilvános helyen, volt tüntetéseken, boltban és még egy úszó grillpartin is - a hajóhoz egy jetskivel robogott el. Mindeközben vagy nem viselt, vagy helytelenül hordott maszkot.

Egy szövetségi bíró ezek után a héten olyan végzést fogadott el, amely szerint “Bolsonaro nem áll a brazil fővárost magában foglaló szövetségi körzet törvényei felett, és ezért napi 390 amerikai dollárnyi összegre büntethetik, amíg megsérti a szabályokat. Brazíliaváros körzetében április vége óta kötelező maszkot hordani.

“A köztársaság elnökének mindent meg kell tennie a Covid-19 terjedése ellen. Nemcsak saját egészsége, de környezete egészsége érdekében is” - így döntött Renato Coelho Borelli bíró.

“Lehet, hogy nincs egyetértés a szakértők között arról, hogy milyen mértékben terjesztik a vírust a betegség tüneteit nem mutató emberek, de

minimum sértő személyes védőfelszerelés nélkül az utcára menni és mások egészségét veszélynek kitenni”

- mondta a bíró.

Hozzátette, hogy egy egyszerű Google-kereséssel temérdek képet lehet találni, amelyeken az alperes Brazíliavárosban és azt körbevevő szövetségi körzetben maszk nélkül mozog. A bíró szerint ezzel kitesz másokat a járvány terjedésének.

Arról is beszélt, hogy a hivatali eskü az ország törvényeinek betartására, a nép jólétének támogatására kötelezi az elnököt.

“Senki, még a végrehajtó hatalom feje sincs az alkotmány és a köztársaság törvényei felett” - mondta.

Bolsonarót már fotózták úgy is, hogy maszk nélkül jelent meg több nagygyűlésen, csecsemőket emelt a magasba és vidáman parolázott az emberekkel, és van videó arról is, ahogy megküzd a maszkkal.

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018