eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik általános iskolájában elkövetett késelés helyszínén 2020. június 10-én. Egy embert megölt, öt másikat - köztük gyerekeket is - megsebesített egy késes támadó, a 22 éves túrócszentmártoni (Martin) férfit a helyszínre érkező rendőrök lelőtték. A támadás indítéka egyelőre nem ismert.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Erika Durcova

Egy ámokfutás árnyékában: kell-e őr a szlovák iskolákba?

Egész Szlovákiát megdöbbentette a ruttkai iskolában történt csütörtöki támadás, amely két halálos áldozatot és öt sebesültet követelt. A támadásban elhunyt igazgatóhelyettes emlékére sok százan gyújtottak gyertyát. Az eset kapcsán párbeszéd indult az iskolák biztonságának megerősítéséről. Egy megszólaltatott magyar iskolaigazgató biztonsági őröket alkalmazna, a szakpszichiáter szerint az ilyen intézkedés túlzó. 

Egyelőre nem tudni, mi volt az indítéka annak a 22 éves férfinak, aki csütörtökön egy késsel a kezében betört az észak-szlovákiai Ruttka általános iskolájába, majd megölte az igazgatóhelyettest és további személyeket, köztük gyerekeket is megsebesített. A támadót a rendőrök lelőtték.

Az igazgatóhelyettes, Jaroslav Budz emlékére csütörtökön spontán megemlékezést szerveztek a kollégái, diákjai és a városbeliek. A tanárra a közösségi oldalakon is nagyon sokan megemlékeztek, és nem felejtették el megjegyezni, hogy

saját életét áldozta fel a diákok védelmében.

A tragikus eseményhez a politikusok is hozzászóltk. Igor Matovič miniszterelnök hősnek nevezte a tanárt, és azt javasolta, hogy in memoriam kapjon állami kitüntetést. Zuzana Čaputová államfő felajánlotta támogatását a sérülteknek, a gyerekeknek, a tanároknak és a rendőröknek.

A részvétnyilvánítás után most arról egyeztetnek a politikusok és a szakemberek, miként akadályozzák meg, hogy hasonló eset ismét megtörténhessen az iskolákban. Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter elmondta, fokozni kell a biztonságot, akár térfigyelő rendszerekkel vagy más módon, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő.

Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Általános Iskola igazgatója erre reagálva elmondta, náluk már rég felszerelték a kamerákat, de azok csak a vagyon elleni bűncselekmények felderítésében nyújtanak segítséget. Úgy véli, egy ilyen esetben, mikor valaki azzal ront az iskolába, hogy ott embereket öljön, ennél szigorúbb intézkedésekre van szükség. „Mindenképpen

emberi tényező kell, akár egy biztonsági őr, aki erre ki van képezve, van fegyverviselési engedélye.

A bejárást is kellene korlátozni” – jegyezte meg az iskolaigazgató.

Hunčík Péter pszichiáternek viszont eltérő a véleménye. Nem gondolja, hogy a biztonságot erő felmutatásával kellene megoldani. „Az, hogy őröket vagy rendőröket állítsunk az iskola elé, tovább fokozhatja az erőszakos megoldások a lehetőségét” – állítja a pszichiáter, aki szerint a hasonló esetek elkerülésének érdekében nagy szükség van a segédpedagógusok és a speciális tanítók alkalmazására. Segítségükkel ugyanis könnyebben ki lehetne szűrni a furcsán viselkedő gyerekeket, személyiségzavaros fiatalokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×