eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: TASR/Rendőrség

Késes ámokfutás, két halott, sebesültek egy szlovákiai iskolában

Egy embert megölt, öt másikat - köztük gyermekeket is - megsebesített egy késes támadó az észak-szlovákiai Ruttka egyik általános iskolájában. A támadót, egy 22 éves túrócszentmártoni férfit a rendőrök lelőtték.

Rendőrségi információk szerint egy 22 éves turócszentmártoni férfi a ruttkai általános iskola személyzetére támadt. Megkéselte az igazgatót és helyettesét, utóbbi a támadás következtében életét vesztette. Az igazgató mellett két felnőtt és két diák is megsérült, őket kórházba szállították. A rendőrök lelőtték a támadót.

Az elkövető – aki valószínűleg a támadás során kábítószer hatása alatt állt – betörte az iskola ajtaját, így jutott be az oktatási intézménybe.

Az ajtóban az igazgatóhelyettes próbálta feltartóztatni, aki belehalt szúrt sérüléseibe. A tettes a késelés után az első, tőle jobb oldalon található osztályba lépett, és ott két gyermekre és a pedagógusra támadt.

Az egyik gyermeknek vágási, a másiknak és a pedagógusnak mellkasi és hasi szúrás okozta sérülései vannak.

Ezután az elkövető menekülni kezdett, az intézmény pedellusa pedig üldözőbe vette, annak ellenére, hogy már az elkövető behatolása során megsebesült.

„A rendőrség ezután avatkozott közbe, a közelben tartózkodó egység a támadót megpróbálta feltartóztatni, de mivel az késsel védte magát, a rendőröknek lőfegyvert kellett használniuk, és lelőtték a merénylőt” – mondta a helyszínre érkező Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány. Hozzátette,

az egyik gellert kapott golyótól egy rendőr is megsérült.

„A lényeg, hogy az elkövetőt elfogták és feltartóztatták, mégha ilyen módon is fogták el” – mondta a rendőrfőkapitány. Közölte, bekérték a biztonsági kamerák felvételeit, és a rendőrség kihallgatja a tanúkat.

A rendőrség ellenőrzés alatt tartja a helyszínt, ahová egy poszttraumatikus csoport szakemberei érkeztek. A támadó indítéka egyelőre nem ismert. Sajtóértesülések szerint az elkövető az iskola egykori diákja volt, aki már a múltban is problémás tanulónak számított. Az iskola igazgatója elmondta, az incidenst nem tudják bosszúként értelmezni, vagy valamilyen korábbi eseménnyel összekapcsolni. Az indítékot valószínűleg a nyomozásnak kell feltárnia.

A sebesülteket a túrócszentmártoni kórházba szállították, ahol ellátták az iskolai alkalmazottak és a gyerekek mellkasi, nyaki, illetve az alsó végtagokon szerzett súlyos szúrt sebesüléseit, illetve a rendőrök lövedék okozta könnyebb sérüléseit.

Az összes sérült további kórházi kezelésre szorul, életveszélyben egyikük sincs.

A Parameter.sk magyar nyelvű szlovák hírportál úgy tudja, hogy a sérültek közül a tanítónőnek és az egyik gyermeknek súlyosak a sérülései, az intenzív osztályon kezelik őket. A nőnek nyílt mellkasi sérülése volt, a két rendőr az alsó végtagján sérült meg, a gyermek pedig szintén a mellkasán. A másik sérült gyermeket a tűzoltók szállították kórházba, ő a nyakán sérült meg.

A támadás hírére a helyszínre utazott Szlovákia oktatásügyi- és belügyminisztere, ill. a házelnök is. Mindhárman részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. A csehországi V4-es csúcson tartózkodó Igor Matovič kormányfő pedig úgy fogalmazott,

„az őrültek köztünk élnek, és ilyen helyzeteket nem tudunk megelőzni.”

Az iskolában igazgatói szabadot hirdettek és később döntik el, meddig marad zárva az intézmény.

A tragédia miatt vezető politikusok egész sora fejezte ki sajnálatát és részvétét, és elítélték az iskolai támadó tettét, amilyenre mind ez idáig nem volt példa Szlovákiában.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×