eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Szlovákiában a héten eldől, kinyithatnak-e a boltok

Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerint megvan az esélye annak, hogy már e hét szerdán kinyithatnak az üzletek Szlovákiában. Szombaton ugyanis mindössze egyetlen egy újabb koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. A kormányfő azt is mérlegeli, hogy a nyári szünetben pótoltassa be a diákokkal a tananyagot.

Szlovákiában pénteken négy, szombaton pedig csak egyetlen új koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak. Az országban összesen 1408 a nyilvántartott fertőzöttek száma – tájékoztatott vasárnap a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ. A gyógyultak száma összesen 619, az elhunytaké 24. Idáig összesen 96 220 mintavétel történt.

A számok tehát biztatók, s ezt nem győzi hangsúlyozni Igor Matovič kormányfő sem, aki saját Facebook profilján a hétvégén azt írta, annak esélye, hogy május 6-án az összes üzlet kinyithat a bevásárlóközpontokon kívül, drámaian nő.

„Tartsunk ki, jók vagyunk!”

– ezekkel a szavakkal reagált a hétvégén regisztrált alacsony számú fertőzöttre bejegyzésében a miniszterelnök.

Még aznap, mikor ezt írta, a közszolgálati televízió stúdióvendégeként megemlítette, hogy

a tanulók a nyári szünet alatt pótolhatnák be a koronavírus-járvány miatt át nem vett tananyagot.

Úgy látja, hogy a tanulóknak legalább egy hónapig kellene iskolába járniuk a nyári szünet ideje alatt. A rendkívüli helyzet ideje alatt ugyanis nem minden gyermek számára voltak biztosítottak a tanuláshoz szükséges feltételek. Hangsúlyozta azonban, hogy a nyári iskolába járásról és a boltok korábbi megnyitásáról a járványügyi szakemberek kell dönteniük, nem a politikusoknak. Figyelmeztetett, hogy ha így is történne, továbbra is érvényben maradnának a szigorú higiéniai előírások.

Amíg a miniszterelnök a nyári oktatás lehetőségeit boncolgatta, addig egy katonai repülőgép újabb külföldön rekedt szlovák és más állambeli embereket hozott haza Ciprusról. A gép a kuchyňai reptéren landolt 15 szlovák, három cseh, három magyar és két orosz állampolgárral a fedélzetén.

A repülőtérre Jaroslav Naď védelmi miniszter is kilátogatott. „A koronavírus-járvány okozta krízis sok olyan állampolgárunkat elért, aki külföldön tartózkodott, de az életbe lépett intézkedések miatt pedig képtelen volt hazatérni. A lehetőségekhez mérten ezért egy katonai repülővel biztosítottuk a hazaszállításukat” – nyilatkozta Naď, hozzátéve, hogy eddig 825 katonát mozgósítottak a koronavírus-járvány miatt. A landolást követően a gépen utazó szlovák állampolgárokat állami karanténba helyezték.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×