eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök tanácsadója (b) Londonban 2019. szeptember 25-én, miután az előző nap a legfelsőbb bíróság törvénysértőnek és semmisnek nyilvánította a parlamenti ülésszak idő előtti lezárását, amelyet Johnson kezdeményezésére az uralkodó rendelt el. Cummings a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról rendezett népszavazás előtt a távozást szorgalmazó oldal kampányigazgatója volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Növekszik a brexit szülőatyjának tartott szürke eminenciás hatalma

Megerősödött a „brexit szülőatyjának” tartott a szürke eminenciás befolyása a brit kormányban – így értékelték azt, hogy Boris Johnson kormányátalakítása során lemondott a pénzügyminiszter. Mindez azt jelentheti, hogy Boris Johnson hatalmának nem lesz ellenpólusa a kabinetben.

A brit kormányban hagyományosan a kormányfő vízióját általában finomította az államkassza mozgásterére józanabbul tekintő pénzügyminiszter. Most viszont

az a nagy kérdés, hogy jön-e a tekintélyelvű kormányzás?

A brit közvéleményt sokkolta, hogy a brit kormányzásban rutinnak számító mostani kormányátalakítás idején saját kardjába dőlt Sajid Javid, a pénzügyi tárca főnöke.

A lemondott Javid – aki amúgy a kormányfő ideológiai szövetségese volt – azért távozott, mert lehetetlen helyzetbe került. A befolyásos miniszterlenöki főtanácsadó, a brexitkampányt sikeresen levezénylő Dominic Cummings azt követelte, hogy váljon meg a beosztottjaitól és a miniszterlelnöki és pénzügyminiszteri stáb egyesüljön.

Az ötletben van ráció – mondták volt brit miniszterek, mivel a kormányon belüli két erőközpont gyakran rivalizál egymással. Mégis, sok kommentátor számára úgy tűnik, a tavaly nyári vezetőválasztás idején Boris Johnson ellenfeleként kampányoló Javid önkéntes távozását ügyesen megrendezték és bírálták a stílust.

„Egyetlen magát tisztelő pénzügyminiszter sem fogadna el ilyen feltételeket” – idézi Javidot a Guardian, amely megjegyezte: a helyére kerülő Rishi Sunak

„ijesztően engedelmes” lesz, és a „fő-rettentő”, Dominic Cummings ellenőrzése alá kerül.

A tory párt ifjú titánjának tartott Sunak a napokban már jelezte lojalitását azzal, hogy minisztériumi illetékesként arról beszélt: Nagy-Britanniának egyáltalán nem fontos a majdani vámmentes kereskedelem az Európai Unióval. Sőt, magabiztosan azt is közölte: szabadkikötők létesítésével a britek fogják engedményekre kényszeríteni az EU-t.

„Igen, de ezek a múltban bezártak, mert nem voltak sikeresek. Most miért lennének?” – tették fel neki a kérdést a Sky News műsorában.

„Azért mert kiléptünk az EU-ból és most sokkal ambíciózusabb módon építhetünk szabadkikötőket. Az EU szabadkikötő-definíciója amúgyis túl szűk volt” – válaszolta, és azt ígérte: csökkentik majd a kereskedelmet lassító bürokráciát és állásokat teremtenek majd.

Lehet, hogy a Brüsszellel induló tárgyalások előtti blöff, vagy lehet, hogy nem, de a hivatalos London – és immár az új pénzügyminiszter – úgy állítja be, hogy jövőre már jönnek a vámok az EU–brit kereskedelemben, de ettől még szárnyalni fog a brit gazdaság. A kormány fel is szólította a jövőt nemtetszéssel szemlélő nagyobb brit cégeket, hogy kezdjenek el alkalmazkodni az új helyzethez.

Sunak kinevezésével arra is számítanak a piacok, hogy

lazul a Johnson-kormány fiskális fegyelme, holott korábban rendszeresen a munkáspárti kormányokat illették a konzervatívok a „boom and bust”, azaz felpörgés-csőd jelzővel.

Elődje távozása megzavarja a márciusban bemutatandó költségvetés tervezését és kérdésessé válik, hogy végrehajták Javid tervét, aki 2023-ra egyensúlyba akarta hozni folyó fizetési mérleget. Ez az elképzelés irritálta a befolyásos tanácsadót, Cummings-t, aki úgy tűnik, most még nagyobb befolyásra tett szert az általa nem kedvelt pénzügyminiszter leléptetésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×