INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

brexit

munkavállalás

boris johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére a londoni II. Erzsébet Királynő Központban 2019. december 13-án, miután pártja stabil többséget szerzett az alsóházban az előző napi brit előrehozott parlamenti választásokon. A felirat jelentése: a nép kormánya.

Drákói lesz az új brit munkavállalási engedélyes rendszer

Infostart

Megtetszett az ausztrál szigor Boris Johnsonnak, ezért tekintet nélkül a brit gazdaság munkaerő-igényére, jövőre teljesen új, pontozásos rendszert vezetne be a munkavállalási engedélyek kiadásánál. Csak a jól fizető állásokra jelentkezők számíthatnak könnyű hozzáférésre a brit munkaerő-piacon.

Durván megszigorítaná a munkavállalási engedélyek kiadását a 2020 végén lejáró átmeneti időszakot követően a brit kormány - írta a Népszava. A hivatalos állásfoglalás szerint a szigorú elbírálású, pontozáson alapuló asztrál rendszert tervezik bevezetni. Ebben csak a legkiválóbbak, köztük zenészek, matematikusok, kutatók, tudósok és színészek rendezkedhetnek be hosszabb távú letelepedésre kötelező érvényű állásajánlat nélkül és mozoghatnak akadálytalanul szervezetek, földrajzi helyek, munka- és szerepkörök között - írta lap.

Pontok az igénylők képzettségétől, nyelvtudásától függően szerezhetőek, illetve kormány által jóváhagyott szponzor vállalatoktól származó ajánlattal, ami legalább évi 25,6 ezer forintos fizetésre szól. De előfordulhat, hogy akár évi 23.000 fontos fizetési ígéret is feljogosít a beutazásra, amennyiben a jelentkező más területeken összeszedett, legalább 70 ponttal pontokkal kompenzálja a különbséget.

A brit kormány arra is felhívta a szigetország gazdasági szereplőinek figyelmét, hogy amennyiben igénylik, legkésőbb december 31-ig töltsék be az alacsony képzettséget igénylő álláshelyeket, mivel

ezt követően nem számíthatnak kivételes eljárásra a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok - például az egészségügy és a szociális ellátás - sem.

A lap bevándorlási szakértőkre hivatkozva azt írta, az új szabályok után sem lesz javulnak érdemben a brit álláskeresők elhelyezkedési esélyei. A kormányzati tisztviselők ugyanis nem hajlandók határozott ígéretet tenni azzal kapcsolatban, mikor várható az évi 212 ezerre tett nettó bevándorlási szám tényleges csökkenése. Még az is elképzelhető, hogy emelkedni fog, hiszen egyik célja a migráció igény szerinti befolyásolhatósága, és a gazdaság alacsony képzettségű külföldi munkaerőtől való függésének megszüntetése.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018