eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla
Boris Johnson brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére a londoni II. Erzsébet Királynő Központban 2019. december 13-án, miután pártja stabil többséget szerzett az alsóházban az előző napi brit előrehozott parlamenti választásokon. A felirat jelentése: a nép kormánya.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Drákói lesz az új brit munkavállalási engedélyes rendszer

Megtetszett az ausztrál szigor Boris Johnsonnak, ezért tekintet nélkül a brit gazdaság munkaerő-igényére, jövőre teljesen új, pontozásos rendszert vezetne be a munkavállalási engedélyek kiadásánál. Csak a jól fizető állásokra jelentkezők számíthatnak könnyű hozzáférésre a brit munkaerő-piacon.

Durván megszigorítaná a munkavállalási engedélyek kiadását a 2020 végén lejáró átmeneti időszakot követően a brit kormány - írta a Népszava. A hivatalos állásfoglalás szerint a szigorú elbírálású, pontozáson alapuló asztrál rendszert tervezik bevezetni. Ebben csak a legkiválóbbak, köztük zenészek, matematikusok, kutatók, tudósok és színészek rendezkedhetnek be hosszabb távú letelepedésre kötelező érvényű állásajánlat nélkül és mozoghatnak akadálytalanul szervezetek, földrajzi helyek, munka- és szerepkörök között - írta lap.

Pontok az igénylők képzettségétől, nyelvtudásától függően szerezhetőek, illetve kormány által jóváhagyott szponzor vállalatoktól származó ajánlattal, ami legalább évi 25,6 ezer forintos fizetésre szól. De előfordulhat, hogy akár évi 23.000 fontos fizetési ígéret is feljogosít a beutazásra, amennyiben a jelentkező más területeken összeszedett, legalább 70 ponttal pontokkal kompenzálja a különbséget.

A brit kormány arra is felhívta a szigetország gazdasági szereplőinek figyelmét, hogy amennyiben igénylik, legkésőbb december 31-ig töltsék be az alacsony képzettséget igénylő álláshelyeket, mivel

ezt követően nem számíthatnak kivételes eljárásra a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok - például az egészségügy és a szociális ellátás - sem.

A lap bevándorlási szakértőkre hivatkozva azt írta, az új szabályok után sem lesz javulnak érdemben a brit álláskeresők elhelyezkedési esélyei. A kormányzati tisztviselők ugyanis nem hajlandók határozott ígéretet tenni azzal kapcsolatban, mikor várható az évi 212 ezerre tett nettó bevándorlási szám tényleges csökkenése. Még az is elképzelhető, hogy emelkedni fog, hiszen egyik célja a migráció igény szerinti befolyásolhatósága, és a gazdaság alacsony képzettségű külföldi munkaerőtől való függésének megszüntetése.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×