eur:
395.28
usd:
364.72
bux:
65606.82
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus okozta járvány miatt védőmaszkot viselnek vásárlók egy pekingi ABC-áruházban 2020. január 28-án. A kínai Hupej tartományban kezdődő, és már a világ több országában megjelenő  járvány eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Eltorlaszolják magukat a kínai falvak lakói

Miközben Kínában tovább emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, nemcsak a hatóságok, de a helyi lakosok is védőintézkedéseket tesznek. Így akarják elkerülni, hogy a fertőzés bejusson falvaikba.

Falakat építenek a kínai faluhatárokban. A helyiek így akarják megakadályozni, hogy idegenek lépjenek be és behozzák magukkal a már több, mint 100 halálos áldozatot okozó koronavírus új fajtáját.

Egyes kínai településeken szabályosan téglákból építettek magas akadályt, máshol munkagépekkel vagy teherautókkal torlaszolják el az utat.

Tudósítók 6 olyan települést is találtak a fertőzés kiindulópontjának számító Hupej tartományban, ahol a lakosok saját kezükbe vették a védekezés irányítását és nem hallgatnak a kínai központi kormányra.

A falvakba vezető utakon ilyen feliratok fogadják az érkezőket: „Idegenek nem jöhetnek be”. A falusiak ellenőrzőpontokat is felállítottak és néhol őrök posztolnak, hogy megakadályozzák a bejutást.

Vuhanból, az epicentrumból közben olyan videók érkeznek, amelyek szerint teljesen megteltek a kórházak, a folyosókon betegek tömegei várják a laboreredményeket, miközben védőruhás kórházi dolgozók járkálnak köztük. Az önkormányzat egészségügyi hatósága elismerte, hogy már ágyhiány alakult ki és hogy sorban állnak a járóbetegek.

A közlés szerint hét kórházat csak a lázas betegeknek adnak át és további 3000 ágyat biztosítanak. Az egészségügyi dolgozók közben „két tűz közé szorulva” dolgoznak: egyrészt emberek tömegein kell segíteniük, másrészt meg kell óvniuk saját magukat.

Vuhanban már belehalt a fertőzésbe egy neves szakorvos, egy másik orvossal pedig munka közben szívinfarktus végzett.

A kisebb, vidéki klinikák nincsenek felkészülve a rohamra, és nincs elég védőmaszk és védőöltözet.

A hatóságok azt ígérik, hogy hamarosan készen lesz az az ezer férőhelyes, előre megépített elemekből álló kórház, ahová csak fertőzötteket visznek majd. 2003-ban, a SARS-fertőzés idején Pekingben is épült egy ilyen kórház és a kínai állami média szerint ott jóval alacsonyabb szinten sikerült tartani a halálozási arányt, mint máshol.

Közben külföldön is terjed a vírus, a legtöbb, Kínán kívüli esetet Thaiföldről jelentették, ahol közfelháborodást váltott ki a hatóságok lassúnak tartott fellépése. Franciaország, Kanada, Vietnám, Kambodzsa és Németország is jelentett néhány esetet. Németországban ráadásul az utolsó információk szerint helyben fertőződött meg egy beteg, egy 33 éves férfi.

Az Egyesült Államok közben új ajánlást adott ki állampolgárainak és azt javasolja, hogy csak akkor utazzanak Kínába (tehát nem csak Vuhanba), ha az nagyon szükséges. Az amerikaiak, japánok, németek, franciák és srí lankaiak is állampolgáraik evakuálását tervezik Vuhanból, rájuk a kimenekítés és hazaérkezés után két hét karantén vár.

Nemzetközi illetékesek azt javasolják az utazóknak, hogy kerüljék a betegeket, az élőállatot is árusító piacokat, a nyers húst, és gyakran mossanak kezet.

A Kínában gyorsan terjedő fertőzés miatt második napja folynak az eladások az ázsiai piacokon – még Japán is attól tart, hogy hatalmas turisztikai bevételtől esik el, a kínai utazók elmaradása miatt. „A koronavírus jelenleg az első számú fenyegetés a pénzpiacokra” – fogalmazott egy befektetési tanácsadó.

A koronavírusról a korábbi cikkeket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Mennyire transzparensek a hazai tőzsdei vállalatok? Elég részletes a gyorsjelentés? Minden szükséges információt tartalmaznak a közzétételek? Jól végzik a dolgukat a befektetői kapcsolattartók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Portfolio éves rendszerességgel elkészülő transzparencia-felmérésében, amelynek során a cégeket szorosan követő hazai portfóliómenedzserek és elemzők értékelhetik a vállalatokat. Mutatjuk, hogy szerepeltek idén a legnagyobb magyar tőzsdei vállalatok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×